Hartencollege NINOVE leeft, bouwt, droomt

C21

Hartencollege NINOVE leeft, bouwt, droomt

Image1
 

Het Hartencollege in Ninove heeft grootse plannen voor de toekomst. Om voor elke leerling secundair onderwijs in de wijde regio een plaatsje te garanderen, is het noodzakelijk te breken en weer op te bouwen. Het recente vertrek van de zusters der HH. Harten opent de poort naar een masterplan op korte en lange termijn.

 

Hartencollege leeft

Dat het Hartencollege Secundair Onderwijs aan de Onderwijslaan bloeit, bewijzen de stijgende leerlingenaantallen. “Op een aantal jaar is de leerlingenpopulatie met meer dan 200 leerlingen aangedikt. Nu de school ook het segment van sterk cognitieve richtingen als technologische en bedrijfswetenschappen aanboort, zal dat de stijgende curve wellicht nog versterken”, zegt Karin Couck, directeur Hartencollege Secundair Onderwijs • Onderwijslaan. “We hebben de ambitie om ook in de toekomst voor elke jongere in de regio een plaatsje te garanderen en we willen tegemoetkomen aan de maatschappelijke noden”. In oktober verlieten de laatste Zusters der HH. Harten hun dierbare klooster. De vrijgekomen gebouwen en terreinen bieden ruimte voor een prestigieus renovatieproject. Het biedt de opportuniteit om de noodzakelijke bijkomende plaatsen te creëren en tegelijk te investeren in moderne, innovatieve en ecologische infrastructuur. 

 

Hartencollege bouwt

Het renovatieproject spitst zich toe op de gebouwen aan de langszijde van de Dender en op de prachtige kapel van de Zusters. Jonge mensen zullen er onderwijs van de toekomst krijgen in mooie multifunctionele en technische ruimtes. Een museum in de kapel zal Ninove blijvend herinneren aan de grondlegsters van onderwijs en zorg aan de oevers van de Dender.

Andere delen van het gebouw bevinden zich in vrij vervallen staat en zijn niet geschikt voor renovatie. Die stukken zullen gesloopt worden en de nieuwe open ruimtes krijgen een herbestemming, onder de vorm van een ‘kloostertuin’, volgens de geest en het grondplan van het oude klooster. “Het aspect ‘groene’ school komt zowel bij de renovatie van de oude gebouwen als bij de invulling van de open plekken ruimschoots aan bod”, vertelt directeur Couck “Zo is er aandacht voor milieuvriendelijke bouwtechnieken en voor de aanplanting van een groene omgeving.”

Zoals beloofd bij het afscheid van de Zusters, hoopt het Hartencollege op die manier de historiek en de geest van de kloostergemeenschap te bewaren.

 

Hartencollege droomt

Leven en bouwen doet dromen. Dromen van mooie bouwwerken om te leren en te leven. Het Hartencollege droomt van een masterplan op lange termijn, waarbij nog meer heropgebouwd en vernieuwd zou worden, met een extra nieuwbouw die de verbinding maakt tussen de Burchtstraat en de huidige gebouwen aan de Onderwijslaan. Hierbij sluit het Hartencollege zeker de mogelijkheid niet uit om bepaalde delen van de school open te stellen voor de lokale gemeenschap. Het Hartencollege zou zo onderdak kunnen bieden aan heel wat jongeren én tegelijk zijn maatschappelijke rol in Ninove vervullen.

 “De renovatie van de kapel en van het kloostergebouw aan de Dender staat in de steigers. Daar gaan de werken binnenkort hopelijk van start”, licht Marc De Rijck, voorzitter van het schoolbestuur, toe. “De aanleg van de kloostertuin, een oase van rust, geworteld in traditie, staat ingepland. Het grootsere masterplan is voorlopig vooral een droom. Maar dromen mag.”

 

Infomomenten op de school
Het Hartencollege Secundair Onderwijs • Onderwijslaan nodigt geïnteresseerde leerlingen en hun ouders uit op de volgende infomomenten:

Maandagavond 23 mei vanaf 18.00 uur voor de derde graad en de duale opleidingen Kinder- en zorgbegeleider.

Dinsdagavond 24 mei vanaf 17.30 uur voor het 2e jaar van de eerste graad en voor de tweede graad. Leerlingen voor het 1e jaar A- of B-stroom die de infodag van 19 februari gemist hebben, zijn dan ook welkom.

Meer informatie vindt u op son.hartencollege.be. Voorinschrijven is noodzakelijk.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2022
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 31 aug 2022

archief