Stad Ninove kent een subsidie toe van 15.000 euro voor een landschapsteken in Lieferinge

C21

Stad Ninove kent een subsidie toe van 15.000 euro voor een landschapsteken in Lieferinge

Landschapsteken_lieferinge
Vzw De Kassei lanceerde een voorstel om een kunstwerk te plaatsen op de site waar ooit de ‘Beddenpisserskapel’ stond. De stad besliste nu, na positief advies van de cultuurraad, om dit project ook financieel te ondersteunen met een investeringssubsidie van 15.000 euro.
 
 
De ‘Beddepisserskapel’, die in de jaren 1970 verdween, was eeuwenlang een herkenningspunt op de T-splitsing van de Brusselseheerweg, die van Geraardsbergen naar Brussel liep, met de holle weg die naar het dorpscentrum leidt. Ze was niet alleen een bid- en bezinningsplek, maar genoot ook enige faam als bedevaartsoord tegen bedplassen. Vzw De Kassei stelde voor om dat driehoekig stukje openbare grond nieuw leven in te blazen met een kunstwerk ter herinnering aan de verdwenen kapel.
 
 
Nadat er eerder al een omgevingsvergunning werd afgeleverd om dit landschapsteken te realiseren, besliste de stad nu om dit project ook financieel te ondersteunen met een investeringssubsidie van 15.000 euro. De historische en erfgoedkundige referenties van het landschapsteken, de extra troef voor het (wandel)toerisme in onze stad en de ambitie om van de ontwikkeling en de realisatie van het landschapsteken een dorpsproject te maken, gaven de doorslag in het positieve advies van de cultuurraad.
 
 
Het ontwerp van Sam Dendooven uit Aspelare is een kapelvormige constructie in cortenstaal (4,5m hoog, 4m diep en 3,5m breed) die wordt verankerd in een betonnen sokkel. De tafel en de banken vormen een mobiel geheel: in de winter staat de tafel onder de overkapping, in de zomer erbuiten.
 
 
Schepen Henri Evenepoel: "Lieferinge is de kleinste gemeente van Ninove, maar kent een heel sterk dorpsleven mede dankzij de VZW De Kassei. Wij steunen als stadsbestuur dan ook graag dit initiatief. Deze kapel, op een idyllische plek in het open veld, zal niet alleen bijdragen aan de samenhorigheid van de dorpsbewoners, maar zal ook een bijkomende toeristische troef zijn voor de bezoekers én de wandelaars die hier de rust komen opzoeken." 
 
 
 

  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief