De Pollarewijk start nu met een buurtmoestuin

C21

De Pollarewijk start nu met een buurtmoestuin

A_ninove
 
Tussen de Nijverheidslaan en de Elisabethlaan vind je sinds kort een buurt(moes)tuin. Als inwoner van de Pollarewijk en Burchtdam kan je er zelf gewassen kweken. Op vrijdag 25 oktober kunnen alle Ninovieters kennismaken met de buurttuin. Je kan bovendien meteen het resultaat proeven, want er is verse soep met groenten die er werden gekweekt.
 
Waar vandaag de moestuin groeit en bloeit, lag tot vorig jaar behoorlijk wat afval en sluikstort, tot ongenoegen van de buurtbewoners. Begin 2023 vroeg vzw SAAMO (de buurtwerking die in de wijk actief is) aan de stad om dit perceel in bruikleen te nemen. Zodra dit geofficialiseerd was, richtte de buurwerking een werkgroep op met enkele geëngageerde buurtbewoners, om na te denken over het concept ‘buurtmoestuin’. De neuzen stonden al snel in dezelfde richting en SAAMO en de bewoners startten kort daarop met de opruiming van het terrein. Intussen schieten de eerste groenten uit de grond en kunnen SAAMO en de stad een mooie, lekkere moestuin schenken aan de buurt. Om de tuin ook op langere termijn ecologisch te kunnen onderhouden, ging SAAMO een samenwerking aan met vzw Velt (vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren).
 
 
“Het is fantastisch om tomaten, sla en al die andere groenten te zien groeien op een plek waar je tot voor kort vooral afval vond”, zegt schepen van sociale zaken Veerle Cosyns. “En wat het nóg mooier maakt, is dat deze tuin mensen uit de buurt samenbrengt. Het perceel dat vroeger vooral voor overlast zorgde, zorgt nu voor verbinding. De inwoners werden ook van bij de start betrokken bij het opzet, want het wordt hún tuin. SAAMO, de stad en vele andere partners ondersteunen het project natuurlijk, maar de moestuin is voor en van de inwoners.”
 
 
De buurttuin is een samenwerking van de bewoners van de Pollarewijk en Burchtdam, de stad, Woonmaatschappij Dender-Zuid en vzw SAAMO. Sinds 2021 organiseert die vzw (voorheen samenlevingsopbouw) buurtwerk in de Pollarewijk en Burchtdam. Er zijn twee opbouwwerkers actief binnen dit project, dat ondersteund wordt door de stad. Je kan hen vinden in het buurthuis op de Vredelaan 7. Meer info over het buurtwerk in de wijk vind je op www.sociaalhuisninove.be/buurtwerk-pollarewijk-burchtdam.
 
 
 
Praktisch
 
Wat? Opening buurt(moes)tuin Pollarewijk
 
Waar? De buurtuin bevindt zich op het einde van de Nijverheidslaan, ter hoogte van de garageboxen
 
Wanneer? Vrijdag 25 oktober, van 16 uur tot 18 uur
 
Voor wie? Iedereen met groene vingers en een groen hart
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 23 okt 2024
Marc Colpaert | 22 okt 2024
Marc Colpaert | 17 okt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 okt 2024

archief