GERAARDSBERGEN - Lokale radio heeft grote meerwaarde

C21

GERAARDSBERGEN - Lokale radio heeft grote meerwaarde

Img_9202
Ingezonden foto
 

MIG reageert zeer verheugd op het grootschalig onderzoek naar de toekomst van het radiolandschap in Vlaanderen. Dat werd door mediaminister Ingrid Lieten besteld en de resultaten zijn nu bekend. Hieruit blijkt dat de lokale radio's een grote meerwaarde blijven bieden en wordt voor een optimalisatie in het voordeel van lokale radiostations geopteerd. Het onderzoek moet duidelijk maken wat luisteraars, radiostations en adverteerders de komende jaren verwachten van het medium radio. Bovendien moet het de komende minister van media adviseren in de beleidskeuzes. Eind 2016 loopt immers het bestaande frequentieplan af, dit voor zowel lokale als nationale radiostations in Vlaanderen.

Uit de studie blijkt dat vooral een optimalisatie van het bestaande frequentieplan de voorkeur geniet. “Frequenties zijn een schaars goed, maar worden niet overal even efficiënt ingeschakeld. Dat heeft als gevolg dat regionale stations vaak geen perfecte dekking hebben binnen hun verzorgingsgebied. Dit terwijl andere zenders op verschillende frequenties te ontvangen zijn, wat niet de bedoeling kan zijn”, aldus Jonas Vierendeels van MIG.
Dat lokale radio een absolute meerwaarde heeft, komt meermaals naar boven in het onderzoek dat het kabinet media liet uitvoeren. Zo hechten Vlamingen een groot belang aan nieuws uit hun regio. Een taak die MIG en heel wat van hun collega's heel goed op zich nemen - ze zijn dit ook decretaal verplicht - en op die manier een maatschappelijk belangrijk gegeven vormen. Dat beseffen ook adverteerders, blijkt uit de studie. 74% van de KMO’s en zelfstandigen die adverteren via lokale radio vinden dat die investering voldoet aan de verwachtingen.
"Een degelijk zendbereik voor lokale radiostations is de belangrijkste voorwaarde om het voortbestaan te kunnen garanderen. We zijn eveneens vragende partij om bij een herverdeling van het frequentieplan de bestaande en goed werkende lokale initiatieven alle ruimte te geven en het aantal frequenties met éénzelfde product tot een minimum te beperken. Dat komt niet enkel de luisteraars ten goede door meer diversiteit, maar vergroot ook de leefbaarheid van lokale initiatieven”, zegt Jonas Vierendeels van MIG.
Bij MIG richten ze zich niet enkel tot radio (fm 104.9). Via de nieuwssite radiomig.be wordt dagelijks nieuws gebracht uit de streek en in het medialab krijgt iedereen de kans om zelf de knepen van het radiomaken onder de knie te krijgen. 400 vijfdejaars uit de scholen van Geraardsbergen kwamen de afgelopen maand langs om dit in klassikaal verband te beleven.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2013
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief