GERAARDSBERGEN - De KOLB viert 125 jarig bestaan

C21

GERAARDSBERGEN - De KOLB viert 125 jarig bestaan

_dsc1677
Foto: © Jimmy Godaert
 

Zaterdag  werd de Koninklijke Oud-Leerlingenbond van het Sint-Jozefsinstituut , ter gelegenheid van zijn 125 jarig bestaan ,uitgenodigd voor een academische zitting op het stadhuis van Geraardsbergen. De aanvankelijk kleinschalige vereniging verwierf vrij vlug een koninklijk predicaat en is vandaag uitgegroeid tot één van de oudste nog actieve oud-leerlingenbonden van Vlaanderen.

In zijn openingstoespraak dankte Marc Schouppe, voorzitter van de KOLB ,het stadsbestuur voor de invitatie en gaf een kort overzicht van de georganiseerde jubileumactiviteiten. Na het hoogstaand kunstconcert met het duo Lux en het “de Fall “- koor, doorgegaan eind oktober; werd de jaarlijkse oud -leerlingendag  medio november , eveneens in het teken geplaatst van 125 jaar KOLB.
Momenteel werkt het bestuur aan de voorbereiding van de op 14 maart 2014 geprogrammeerde afsluiter van het feestprogramma, waarbij oud-leerling Dean en Julie Barbé, leerlinge van het Karmelieten ; de muzikale gasten zullen zijn op een speciaal event , bedoeld voor jongere oud-leerlingen.
Om een markant gebeuren als een 125 jarige verjaardag,  enige duurzaamheidswaarde te bezorgen, werd een uniek fotoboek samengesteld met als titel: ’t Karmelieten in beeld” . Het inmiddels reeds verspreide boek,  met focus op de school,  de oud-leerlingenbond en de verenigingen waarmee de KOLB samenwerkt; wordt positief onthaald en kan nog steeds aangekocht worden.
In het tweede gedeelte van zijn toespraak ging de voorzitter in op de maatschappelijke rol van een oud-leerlingenbond . Hierbij werd o.m. verwezen naar de samenwerking met de school , bij de studiekeuzebegeleiding van leerlingen naar het hoger onderwijs , samen met het vooropstellen van belangrijke dialoog met onderwijsentiteiten en organisaties binnen de voorziene overleg- en adviesstructuren.
Met het beantwoorden van de initiële doelstellingen van de stichters, probeert de KOLB door het realiseren van verbondenheid tussen oud-leerlingen , in te gaan tegen maatschappelijke verschraling en verzuring . De toespraak werd besloten met woorden van hoop,  om de ambassadeursrol van een school , die generatielang instond voor de vorming van leidinggevende kaders in tal van maatschappelijke sectoren, verder te zetten ; en in consistente samenwerking gestaag verder te bouwen aan “een stukje meer Karmelieten en KOLB”.
Fernand Van Trimpont, eerste schepen en schepen van Onderwijs ,vervolgde met een positieve getuigenis over zijn humanioratijd in het Sint-Jozefsinstituut . in zijn toespraak belichtte de schepen de belangrijke rol van een secundaire school in de sociale, intellectuele en humane vorming van pubers en adolescenten.
Om de slaagkansen in voortgezet onderwijs te optimaliseren , zal de stad eerstdaags initiatief nemen om collectieve studieruimte voor studenten te creëren. Namens het stadsbestuur, maakte burgemeester Guido De Padt felicitaties over aan de feestvierende vereniging . Vanuit zijn dichte buurtschap met het Karmelieten en als bevoordeeld observator ,loofde de burgervader  het zeer behoorlijk sociaal gedrag van de leerlingen en drukte tevens zijn appreciatie uit voor het uitstekend onderwijsaanbod in de stad, waarbinnen de stedelijke academie voor muziek en beeldende kunsten een prominente rol innemen. De academische zitting werd afgesloten met een receptie, aangeboden door het stadsbestuur .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2013
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief