GERAARDSBERGEN - De bib gaat ook volop voor digitaal!

C21

GERAARDSBERGEN - De bib gaat ook volop voor digitaal!

603022_368914436497870_937757613_n

De bibliotheek van Geraardsbergen biedt haar leden toegang aan tot  Gopress Krantenarchief. Leden van de Geraardsbergse bibliotheek kunnen voortaan gratis en van thuis uit het volledige archief van alle Vlaamse kranten (en Knack) op internet raadplegen en doorzoeken. Ze moeten enkel in de bib een inlogcode vragen, en zich eenmalig registreren op: http://zoeken.geraardsbergen.bibliotheek.be/krantenarchief. Daarna hebben ze één jaar lang onbeperkt toegang. Over enkele maanden zal de bib trouwens ook e-boeken uitlenen. Die kunnen door de gebruikers gedownload worden op hun eigen tablet en één maand lang gelezen worden.

Schepen van bibliotheek Kristin Vangeyte : "Dit is een verdere stap van de bibliotheek in de digitalisering van het aanbod. Eerder liet de bib haar publiek al kennismaken met e-readers en met fundels, interactieve digitale kinderboeken. Gopress Krantenarchief is vooral handig voor studenten, bv. als die een werkstuk moeten maken over een bepaald onderwerp, of informatie over een auteur zoeken. Maar eigenlijk doet elke in de politiek of de samenleving geïnteresseerde inwoner er zijn of  haar voordeel mee ; zo kan je via het krantenarchief op de hoogte blijven van wat gebeurt in je stad of gemeente. Alleen de krantenberichten van vandaag en gisteren zijn niet consulteerbaar ; begrijpelijk natuurlijk, anders zou niemand nog een krant kopen. In de bibliotheek zelf is de krant van vandaag wel op internet te lezen.
En niet alleen op de pc's van de bib, ook op de eigen laptop of tablet van de bezoeker. Gewoon inloggen op het netwerk van de bib en naar http://bibliotheek.gopress.be gaan. Dan krijg je net als in een kiosk alle kranten van vandaag te zien. Elke krant kan je pagina na pagina lezen. En je kan ook alle kranten tegelijk met één zoekopdracht doorzoeken."
Op dit moment loopt nog een enquête van de bib waarin gepeild wordt naar de wensen van zowel leden als niet-leden. De enquête kan nog steeds ingevuld worden via www.v2020.be.  "De bibliotheek heeft het in 2013 trouwens goed gedaan. Met 7374 actieve leden en 220.000 uitleningen zijn er weliswaar 180 leden en 10.000 uitleningen minder dan in 2012, maar dat is vooral te wijten aan het feit dat minder klassen de bib bezoeken (100 klasbezoeken minder). Belangrijk is dat meer mensen over de vloer kwamen (70.000 bezoeken, of gemiddeld 240 per dag). En dat de activiteiten van de bib door meer mensen dan ooit werden bijgewoond (meer dan 3200 mensen volgden een lezing, workshop, cursus... van de bib). Dat is een tendens die zich in de toekomst naar verwachting verder zal doorzetten : minder  uitleningen (want alles is op internet te vinden), maar meer activiteiten en vorming. De bib moet meerwaarde scheppen. Sinds enkele jaren werkt de bib daarom hard aan digitale geletterdheid en mediawijsheid. Onze bib loopt hier voorop, want we worden op Vlaams niveau als te volgen voorbeeld aangehaald” stelt Kristin.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jan 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief