GERAARDSBERGEN - 30 jaar Olav's Mattentaartenhuis

C21

GERAARDSBERGEN - 30 jaar Olav's Mattentaartenhuis

_dsc2770
Foto: © Jimmy Godaert

Olav opende in 1984 in de Brugstraat zijn mattentaartenwinkel die op korte tijd een begrip werd tot ver buiten Geraardsbergen. Voorheen had hij al furore gemaakt als de uitbater van café De Drie Deurkiesj, maar besloot dan toch om het over een gans andere boeg te gooien als mattentaartenverkoper. In het begin verkocht hij naast deze streekspecialiteit ook gebak voornamelijk souvenirs van Geraardsbergen.

Jaarlijks trok hij naar het Folkfestival van Dranouter waar hij de mattentaart promootte waardoor het al gauw een vaste waarde werd. Zo leerde men in West-Vlaanderen de specialiteit van Geraardsbergen kennen. Hij stond ook aan de wieg van het ontstaan van De Broederschap van het Geraardsbergse Manneken – Pis waar hij al 30 jaar lid van is en al 15 jaar de voorzittersrol op zich neemt.

Het winkeltje van de bekende Geraardsbergnaar en de promotie van het streekgebakje gaat goed. In de eerste plaats door de goede kwaliteit van het taartje, maar ook door de pittoreske inrichting en uitstraling van het winkeltje zorgden ervoor dat Olav”s Mattentaartenhuis een begrip werd over de stadsgrenzen heen. Tevens hebben cameraploegen, reporters, fotografen allerhande, radioreporters en reisverslaggevers het Mattentaartenhuis en Olav in de loop van de 30 jaar dat de zaak bestaat in kijker geplaatst.

De erkenning met het Europees label “Beschermde Geografische Aanduiding” bepaalde dat enkel de Geraardsbergse Mattentaart alleen in Geraardsbergen en Lierde mogen gemaakt worden met melk van de koeien die in dit gebied grazen. Het label zorgde ervoor dat de verkoop, die langzaam achteruit ging, een duwtje in de rug kreeg. Zo ook verleden jaar toen de mattentaart gelauwerd werd als beste regionaal streekproduct en het beste Belgische gebak vóór de Luikse Wafel !

Om de 30ste verjaardag te vieren liet Olav boodschappentassen drukken met een tekening van de mattentaarten met op de achtergrond het stadhuis, de kerk en Manneken-Pis erop. Deze worden gratis uitgedeeld aan de klanten. Het is een éénmalige uitgave: een verzamel object dat nuttig en milieuvriendelijk is en het plastiekafval helpt verminderen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief