GERAARDSBERGEN - Natuurpunt Boven-Dender blikt terug op een geslaagd 2013

C21

GERAARDSBERGEN - Natuurpunt Boven-Dender blikt terug op een geslaagd 2013

Receptie_natuurpunt_boven-dender__walter_aelvoet
Ingezonden foto
 

Zaterdag hield Natuurpunt Boven-Dender, dit is de afdeling van Natuurpunt die actief is in Geraardsbergen, Lierde en Everbeek, een receptie voor haar leden en andere geïnteresseerden in de parochiale zaal van Grimminge. Voor ruim 60 aanwezigen werd door middel van een presentatie teruggeblikt op de voornaamste verwezenlijkingen in 2013 en werden de plannen voor 2014 voorgesteld.

In 2013 organiseerde Natuurpunt Boven-Dender 13 natuurwandelingen waar gemiddeld 36 mensen aan deelnamen. Tijdens het Hemelvaartweekend ging de afdeling met 31 natuurliefhebbers vier dagen topnatuur opsnuiven in de buurt van Han-sur-Lesse en in september trokken ze met 30 mensen op weekend naar de Baraque Fraiture om herten en dassen te gaan bekijken.

Het belangrijkste aandachtspunt blijft echter de uitbouw van de verschillende natuurreservaten. In 2013 konden de reservaten met 7 ha worden uitgebreid. Natuurpunt Boven-Dender beheert nu ruim 340 ha natuur, verspreid over zeven reservaten: het Raspaillebos, de Rietbeemd, Kortelake, de Boelaremeersen, de Gemene Meers, Moenebroek en de Everbeekse Bossen. Zowat twee keer per maand trekken vrijwilligers één van de reservaten in om beheerwerken uit te voeren: veiligheidskappingen naast de spoorweg, vernieuwen van afsluitingen, opruimen van zwerfvuil en sluikstort, onderhoud van de wandelpaden, enz. De meeste tijd ging echter naar de heropbouw van de Juffrouwkapel in het Raspaillebos. Op twee jaar tijd spendeerden 40 vrijwilligers ruim 1000 manuren om de ingestorte kapel in oorspronkelijke toestand herop te bouwen. Op 15 september werd de ‘nieuwe’ kapel feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van minister Schauvlieghe.

In 2014 zal de aandacht vooral naar de verdere uitbouw van de natuurreservaten gaan.

Daarnaast organiseert Natuurpunt Boven-Dender ook dit jaar weer verschillende uitstappen zowel in de eigen reservaten als er buiten. Absolute topper wordt de Vlaamse Ardennendag op 27 april in en om De Helix. Tijdens deze natuurhappening zal voor het eerst het Iffraken, het eigen bier van Natuurpunt Boven-Dender, worden geschonken. Een overzicht van alle activiteiten en veel meer informatie vind je terug op de website: www.natuurpunt.be/boven-dender.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 feb 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief