GERAARDSBERGEN - Sp.a levert 45.000 euro voor strijd tegen kinderarmoede

C21

GERAARDSBERGEN - Sp.a levert 45.000 euro voor strijd tegen kinderarmoede

20140210_103823
Ingezonden foto
 

Vlaams minister van  Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a) kondigde vandaag aan dat ze extra middelen vrijmaakte om de strijd tegen kinderarmoede aan te gaan. Ook Geraardsbergen zal aanspraak kunnen maken op deze extra middelen. Zo zal Geraardsbergen een subsidiedossier kunnen indienen om jaarlijks € 45 792 extra middelen binnen te halen. En dat is meer dan nodig volgens OCMW-raadslid Dirk Van der Maelen.

“In Geraardsbergen zijn we helaas met  15% geboortes in kansarme gezinnen één van de koplopers in onze regio. Wanneer we deze geboortes voor het centrum van Geraardsbergen bekijken loopt dit percentage zelfs op tot 40%. Bijna 1 op 2 kinderen in het centrum  wordt geboren in een kansarm gezin” verduidelijkt Dirk Van der Maelen.
Vorige legislatuur ondernam OCMW Geraardsbergen, onder het voorzitterschap van Emma Van der Maelen, belangrijke stappen om deze kinderarmoede aan te pakken. Met het project “gelijk aan de start” werd er een parcours uitgestippeld om (gezinnen met) kinderen tussen 0 en 3 jaar te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze gelijk aan de schoolloopbaan konden vertrekken. “Voor dit project kon Geraardsbergen al genieten van een financiële injectie van Minister Lieten. Nu krijgt Geraardsbergen structurele ondersteuning om deze strijd verder te zetten” vult Emma Van der Maelen aan.
Het weinig ambitieuze meerjarenplan van het OCMW krijgt er dankzij sp.a in één klap 35% meer geld bij. Dat nieuwe geld moet volgens sp.a bijkomend ingezet worden om kordaat het probleem van kinderarmoede in onze stad aan te pakken.
” Ik heb Minister Lieten beloofd dat we dit geld niet gaan gebruiken om te besparen op de kap van arme kinderen door er bestaand beleid mee te financieren maar dat we nieuwe  en sterke acties tegen kinderarmoede gaan ondernemen” zegt Dirk van der Maelen. In de eerste plaats denkt de sp.a-er aan de financiering van een actieplan tegen de “ lege brooddozen” , problematiek die hij eind vorig jaar aankaartte bij het OCMW. Uit sp.a onderzoek was namelijk gebleken dat dagelijks minstens 50 jongeren met een lege maag en zonder eten voor de rest van de dag naar school komen. Dirk Van der Maelen had eerder al voorgesteld om brugfiguren tussen OCMW en scholen in te schakelen. Deze brugfiguren kunnen de scholen, ouders en de kinderen ondersteunen in de zoektocht naar structurele oplossingen voor kinderen uit arme gezinnen.
Verder lijkt het voor sp.a Geraardsbergen ook cruciaal om in te zetten op huistaakbegeleiding om er voor te zorgen dat elke kind de schoolloopbaan met succes kan afronden
Deze extra middelen kunnen bijvoorbeeld  ook ingezet worden om de integrale gezinsbegeleiding te verankeren en uit te breiden. Een kind leeft namelijk in een gezin. Om het kind de omgeving te geven waar het zichzelf kan ontwikkelen is het nodig om ook dit gezin te versterken. “ Nu we meer geld hebben is het hoog tijd  om meer  actie te ondernemen.
 Ik roep de collega’s VLD,CD&V en NVA op om eigen voorstellen te brengen en om in de  OCMW raad  de handen in mekaar te slaan. Hoog tijd dat we starten met  een breed gedragen en sterk actieplan om kinderarmoede terug te dringen. Dankzij dit nieuwe geld hebben we de kans om de droom van elke ouder waar te maken : een mooie toekomst voor het eigen kind” besluit Dirk Van der Maelen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief