Geraardsbergen - Vereniging in de kijker: WTC Polybelvrienden

C21

Geraardsbergen - Vereniging in de kijker: WTC Polybelvrienden

_dsc0194
Foto: © Jimmy Godaert
 

Toen de vriendenkring rond Camiel Desmecht in 1975 een fietsclubje stichtten, konden ze uiteraard niet vermoeden dat men 39 jaar later over de grootste wielerclub uit de streek zou spreken. Camiel, toen nog een zelfstandige ondernemer met een polierbedrijf voor inox, was de eerste sponsor en tevens voorzitter van de club. Zijn bedrijfsnaam “Polybel” werd als basis genomen voor de naamgeving en zo werd “WTC Polybelvrienden” geboren.

De eerste 10 jaar bestond de vereniging uit een 20-tal actieve leden die elke zondagmorgen samen op fietsuitstap trokken. In 1985 ging de club op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden. Nieuwe sponsors werden aangetrokken. Brandstoffen Vrancx Tropic Gas, Danny Sport en Garage Andries blijven zelfs tot op heden het nodige kapitaal verschaffen om de goede werking van de club te kunnen blijven garanderen. De nieuwe fietsuitrusting en dynamiek leidde tot een sterke stijging van het ledenaantal. Op korte tijd werd de kaap van 50 actieve leden bereikt. Bijgevolg ontstonden nieuwe groepen met verschillende accenten, gaande van competitief tot recreatief. Eind jaren ’80 bestond de club uit 3 categorieën.

Begin jaren ’90 dook een nieuwe trend op in het fietslandschap. Het wielertoerisme was niet langer een mannenbastion. Ook de vrouwen vonden steeds meer de weg naar het stalen ros. Initieel beperkte dit zich voornamelijk tot partners van actieve leden en gingen de fietsuitstappen voornamelijk door op donderdagavond. Later werd dit tijdstip verschoven naar zondagvoormiddag, zoals bij de mannen. Zo ontstonden er dus 4 categorieën. Al gauw kwamen de dames tot de constatatie dat niet iedereen dezelfde interesse had. Sommigen legden de nadruk op een gezonde dosis sportiviteit waarbij enige prestatiedrang de bovenhand haalde, terwijl anderen eerder de zondagsetappe op een rustig tempo, met oog voor natuur en omgeving, wilden afhaspelen.

In navolging van mama en papa, kregen ook zonen en dochters de wielermicrobe te pakken. Eind jaren ‘90 werd een jeugdteam opgericht met vaste begeleiders. Elke 2de zondag van maart is er een fietsinitiatie waarbij geïnteresseerde kids kennis kunnen maken met de jeugdwerking binnen de club. Actueel is de leuze: “De jeugd is de toekomst van de club” een vaak gehoorde slagzin bij WTC Polybelvrienden. De jeugd wordt momenteel opgesplitst in “Klein Verzet” (KVZ) en “Groot Verzet” (GVZ). Bij de eerste categorie worden kinderen vanaf 11 jaar onder begeleiding geleerd hoe zij moeten schakelen, wat de verkeersregels zijn, hoe het best in groep wordt gereden, enz. Vanaf de leeftijd van 14 jaar groeien de meesten door naar het GVZ. De bedoeling is dat zij nadien doorstromen naar de volwassencategorieën. Met enige fierheid mogen wij stellen dat reeds meerdere knapen van weleer actueel het mooie weer maken in het koersmilieu, van nieuwelingen tot beloften. Dit illustreert mooi dat de liefde voor de fiets, ooit aangeleerd bij onze club, soms ook kan leiden tot aangename neveneffecten.

Een club met veel nieuwe initiatieven trekt steeds meer mensen aan. Vandaag telt onze vereniging ongeveer 150 actieve leden, die onderverdeeld zijn in 7 groepen, met elk hun eigen accenten en gebruiken. Voor ieder wat wils dus. Tijdens het seizoen kan er flexibel gewisseld worden tussen de diverse teams, afhankelijk van de eigen capaciteiten en conditie. Ook is het zo dat een mannenteam niet exclusief voorbehouden is voor mannen en vice versa. Jaarlijks hebben we verschillende vrouwen in onze rangen die zich op sportief vlak willen meten met hun mannelijke collega’s en daar trouwens ook nog met brio in slagen. Anderzijds maken ook enkele mannen deel uit van het “Vrouwelijk Verzet” (VVZ), officieel om de dames bij te staan bij defecten. Kortom, WTC Polybelclub onderscheidt zich niet enkel van andere wielertoeristenverenigingen door het ledenaantal, maar vooral ook door het polyvalent karakter. Wij willen een club zijn waar iedereen zich thuis voelt, rekening houdend met zijn/haar persoonlijke behoeften en capaciteiten.
Voor meer info kan men steeds terecht op http://www.polybel.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 feb 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief