GERAARDSBERGEN - Krakelingenfeest herdacht de Groote Oorlog

GERAARDSBERGEN - Krakelingenfeest herdacht de Groote Oorlog

_dsc3381
Foto: © Jimmy Godaert
 

Het zonnige weer lokte gisteren een grote massa toeschouwers naar het jaarlijkse Krakelingenfeest in Geraardsbergen. De stoet die door de straten van het Geraardsbergse stadscentrum trok focuste dit jaar op de Groote Oorlog. Het beging en verdere verloop van WO I en hoe de Geraardsbergenaars dit ervaarden werd in de optocht in beeld gebracht met scènes uit het gewone leven. Er waren geen uitbundige taferelen, geen praalwagens maar de boodschap die de figuranten brachten, was wel duidelijk: het uitbreken van de oorlog zorgde destijds voor heel wat beroering in Geraardsbergen.

Meer dan 1.000 figuranten liepen mee in de stoet Naast het stadsbestuur die ook aan de stoet deelnam waren er ook enkele prominenten zoals ministers Pieter De Crem en Herman en Alexander De Croo aanwezig. Voor de kersverse deken Frans Hitchinson werd het ook zijn vuurdoop.
Het tweede deel van de optocht toonde de meer traditionele elementen uit de stadsgeschiedenis en de folklore. De verheerlijking van de oerelementen vuur, brood en vis vormden ten tijde van de Kelten de oorsprong van het Krakelingenfeest, dat eigenlijk een ode is aan de nakende lente. Het werd allemaal heel herkenbaar en met veel overtuiging in beeld gebracht.
Na de doortocht van destoet trok de menigte naar de Oudenberg. Daar werd eerst door de prominenten visjesin wijn gedronken waarna opnieuw 10.0000 krakelingen de menigte ingeworpen werden. Ruth Vermeulen uit Gent ving de Gouden Krakeling ter waarde van 750 euro.
Het feest werd ‘s avonds afgesloten met Tonnekens Brand op de Oudenberg en Walmkebrand in de omliggende gemeenten Grimminge, Moerbeke, Schendelbeke, Viane, Waarbeke-Nieuwenhove, Zarlardinge, Deftinge, Parike en Galmaarden.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy Godaert | 23 mei 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy Godaert | 12 mei 2019
Jimmy Godaert | 05 mei 2019

archief