GERAARDSBERGEN - Dag van de Mattentaart en opening toeristisch seizoen

C21

GERAARDSBERGEN - Dag van de Mattentaart en opening toeristisch seizoen

_dsc6095
Foto: © Jimmy Godaert
 

Zondag ging opnieuw de dag van de Mattentaart door. Deze stond uiteraard helemaal in het teken van dit speciale gebakje. In de voormiddag ging de Kapittelzitting van de Broederschap van de Mattentaart door. Tijdens deze academische zitting werden een aantal personaliteiten, die de mattentaart extra in de kijker zetten, als ambassadeur opgenomen in de orde. Hierbij waren oa Federaal Minister Alexander de Croo en Vlaams Minister Joke Schauvliege.

Dit jaar viel de dag van de Mattentaart samen met de opening van het toeristisch seizoen. De dienst toerisme zorgde ervoor dat er op de markt tal van activiteiten plaatsvonden. Ook waren er verschillende proeverijen van streekspecialiteiten. De wandelclub "De Padstappers" zorgde terug voor hun jaarlijkse wandeltocht “De Mattentaartentocht” dewelke meer dan 3500 wandelaars lokte. Er waren ook bakdemonstraties van Mattentaarten . Het taartje dankt zijn naam aan de gewonnen of gestremde melk (‘matten’), het voornaamste bestanddeel van de taart. De kwaliteit van de matten wordt dan ook bepaald door die van de melk. De bodemgewassen in de streek van Geraardsbergen (klavergroei) spelen dus indirect een rol bij de productie van de mattentaart. De mattentaart wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. De Geraardsbergse mattentaart werd in 2007 door de Europese Unie erkend als Europees streekproduct. Hierdoor kreeg de taart als allereerste Vlaams streekproduct een Europees label van ‘Beschermde Geografische Aanduiding’, wat wil zeggen dat de Geraardsbergse mattentaart enkel en alleen mag gemaakt worden in Geraardsbergen, de aangrenzende gemeente Lierde en in hun deelgemeenten.
Aan het eind van de dag was er de Mattentaartenworp. Hier werden zo’ n 500 kleine Mattentaartjes het publiek ingegooid. Een van deze gebakjes bevatte een briefje die recht gaf op een juweeltje twv 500€ in de vorm van een mattentaart.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief