N-VA, sp.a en Vlaams Belang roepen op om democratie in GERAARDSBERGEN te herstellen

C21

N-VA, sp.a en Vlaams Belang roepen op om democratie in GERAARDSBERGEN te herstellen

Gemeenteraad_202013-2018
Ingezonden foto
 

De huidige meerderheidspartijen Open Vld en CD&V haalden gisteren voor de zoveelste keer geen meerderheid op de gemeenteraad. De oppositiepartijen N-VA, Sp.a en Vlaams Belang beslisten hierop om de gemeenteraad te verlaten. Bij aanvang van de gemeenteraad bleek dat de zittende coalitie - door de afwezigheid van een Open Vld-raadslid - slechts over 15 raadsleden op 31 beschikte en dus geen meerderheid had, hetgeen voor de oppositie het signaal was om de schorsing van de gemeenteraadszitting te vragen en op te stappen.


Fractieleider Johan Piron en Filip D'Hose (N-VA): “In het verleden hebben we ons om diverse redenen steevast constructief opgesteld en zijn we telkenmale blijven zitten toen bleek dat de meerderheid niet over het vereiste quorum beschikte. Intussen heeft die meerderheid echter slechts één zetel op overschot en weigeren Open Vld en CD&V hardnekkig om de bestuursploeg te verstevigen. Ze kiezen er dus geheel zelf voor om zich kwetsbaar op te stellen.“


Fractieleider Patrick Flamez en Emma Van Der Maelen (Sp.a) roepen de meerderheid op om de democratie te herstellen: “Toen de meerderheid nog over 17 zetels beschikte, vertegenwoordigde de bestuursploeg qua stemmenaantal nog niet de helft van de stemgerechtigde bevolking. Nu ze maar met 16 meer zijn, is hun democratisch draagvlak nog geslonken. Dit is voor ons onaanvaardbaar, de werking van de gemeenteraad komt immers in het gedrang en dat kunnen wij onmogelijk tolereren.”

Stéphan Bourlau van Vlaams Belang kan de houding van N-VA en sp.a bijtreden: “Dit is nu de vijfde maal op anderhalf jaar tijd dat Open Vld en CD&V geen meerderheid hebben in de gemeenteraad. Bovendien wordt de oppositie niet bepaald respectvol behandeld door burgemeester De Padt en sommige van zijn schepenen. Het is dan ook maar logisch dat ik mee opgestapt ben."

De oppositiepartijen zullen de zitpenningen van de geschorste gemeenteraadszitting aan een goed doel schenken.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jul 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief