GERAARDSBERGEN - Open Monumentendag 2014: Erfgoed in de kijker, ook voor kids!

C21

GERAARDSBERGEN - Open Monumentendag 2014: Erfgoed in de kijker, ook voor kids!

Campagnebeeld_omd2014

Op zondag 14 september 2014 viert Vlaanderen de 26ste editie van Open Monumentendag. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek stelt Open Monumentendag het erfgoed zelf in de schijnwerpers.

Tussen 10 en 18 uur kan u de oude begraafplaats naast de kerk van Viane, Edingseweg 541, vrij bezoeken. Deze werd 60 jaar geleden gesloten. Typisch zijn de gecementeerde grafheuvels; ze zijn uniek voor Vlaanderen. Het kerkhof biedt een staalkaart van funerair erfgoed uit de periode 1870-1952. Dankzij de vele korstmossen heeft het bovendien een bijzondere ecologische waarde. Er wordt momenteel en na een renovatie nagedacht over het behoud van het kerkhof met zijn (groene) eigenheid. Vorig jaar verscheen een publicatie en het kerkhof is ook digitaal ontsloten (website ‘Versteende getuigenissen’).

Verder werden twee routes uitgewerkt, die doorlopend tussen 10 en 18 uur vrij kunnen afgelegd worden. De Erfgoedroute “Kapelletjes te velde” brengt je langsheen de mooiste kapelletjes in de 16 deelgemeenten van Geraardsbergen. Aan de hand van een brochure met inventaris en plan kun je in elke deelgemeente starten en maak je de route zo lang als je zelf wil. De wandel- of fietsroute “Oorlogsmonumenten” voert je naar oorlogsmonumenten in de deelgemeenten van Geraardsbergen. Ook hier bepaal je aan de hand van een brochure zelf hoe lang je de route maakt. Beide brochures zijn te verkrijgen in het Toeristisch Infokantoor De Permanensje, Markt Geraardsbergen.

Open Monumentendag for Kids (vanaf 9 jaar) is een speelse rondleiding voor nieuwsgierige kinderen over kleiner erfgoed op de Markt in het centrum van Geraardsbergen: Manneken-Pis, het Spuwerken, de wapenschildjes aan het Stadhuis, de Marbol… Vertrek/startuur: om 10.30 en 14.30 uur, aan het Toeristisch Infokantoor ‘De Permanensje’. Duur: 1 uur.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief