GERAARDSBERGEN - 9de Internationaal Hooghuysfestival op 14 september

C21

GERAARDSBERGEN - 9de Internationaal Hooghuysfestival op 14 september

Suscavo
Foto: © Jimmy Godaert
 

Op zondag 14 september gaat voor de 9de keer in Geraardsbergen het Internationaal Hooghuysfestival voor draaiorgelspelers door. Van 11 tot 19 uur is er ambiance, animatie, marktkramen, leuke terrasjes, dus weerom een waar volksfeest. Op dit jaarlijks evenement staan draaiorgelspelers centraal.  Meer dan 35 unieke draaiorgels staan opgesteld doorheen de stad. Een dagje plezier en gezellig kuieren en genieten van zoveel ambachtelijk, muzikaal verleden. Elk jaar kon men rekenen op meer dan 13.000 bezoekers en hopelijk zijn  de weergoden het evenement opnieuw gunstig gezind.  Dit festival vindt plaats in het volledig autovrij stadscentrum. Er zijn draaiorgelspelers uit o.a. Nederland, Engeland, Frankrijk en België en dit jaar komt de groep Organilleros De Chili over uit Zuid-Amerika met de steun van het Chileens Ministerie van Cultuur. Er is weer ongelofelijk veel te doen in de stad en dat vindt men overzichtelijk in het gratis magazine, dat elke bezoeker aangeboden krijgt door de rondlopende Hooghuys-magazine-ploeg. En natuurlijk zal je de peter van het festival Herr Seele ongetwijfeld tegen het lijf lopen.

Kunstacademie in de grotestrat wordt een vol huis met activiteiten.

Naast het Hooghuysorgel “Prince Carnival”, dat dit jaar een herstellingbeurt kreeg door de Geraardsbergse Hooghuys Draaiorgelkring en wereldrestaurateur Verbeeck, is er ook de tentoonstelling “ Strips in War” met oorlogstrip-tekenaars Vassaux en Glogowski. Tekenaarster Ingrid De Vuyst zorgde voor een unieke pentekening die in postkaartvorm gratis aan de bezoekers wordt bedeeld. Ook zij zal gedurende de ganse dag signeren ter plaatse.  Verder is er de “ Beauties & the Beast” live make-over door gerenommeerd make-up artist Lena Cossye van de firma The Make Over. En de Hooghuys familieleden van Boetiek Must en Twice as Nice leveren de nodige kledij en attributen. “All about Hooghuys” als het ware. Verder demonstreren de Geraardsbergse vereniging Crash op de binnenkoer hun kunsten met mini vliegtuigen en helicopters. Nog meer tekenen .. nu graffiti op de “Wall to Remember”

Jimmy Steen brengt in openlucht zijn impressies over Geraardsbergen, het orgelgebeuren en 14-18 over in zijn gewaardeerde graffiti-stijl. De unieke en grote graffiti-baches zijn nadien te koop voor de hoogste bieder.

Het thema “Remember” zorgt dat ook het Hooghuysfestival even stilstaat bij 1914

Op de eigen traditionele manier integreren de organisatoren dit jaarthema in het festival.

“Poppies Talk” met uitspraken van wereldfiguren versieren de stad. ”The Walk to Remember” tovert de Brugstraat om tot openlucht-foto-tentoonstelling. Tijdens de Poppies-worp om 17u op de markt worden dan poppies en cadeau en snoep tot de bezoekers toegeworpen. Maar zeer belangrijk is de actie “Poppies to Remember” van de vzw de vrijwilliger, die zich inzet voor lokale minderbedeelde gezinnen. Deze “Big Poppies” in chocolade in een mooie 1914 verpakking worden verkocht gedurende de periode rond het festival. De inkomsten gaan integraal naar hun sociale werken.

Maar er is nog zoveel meer …

Oldtimer cars vullen het stationsplein en oldtimer moto’s een deel van de markt.

Er is een heuse Pop-up Bakery op de markt en de Ambassadors service club houdt er verzamelen geblazen. Eer is een English corner en men kan zijn diploma orgeldraaien halen. Kinderen vinden overal springkastelen en een gratis grime-huifkar. Verder kunnen de bezoekers terecht bij de Geraardsbergse Musea met de prachtige tentoonstelling De Grooten Oorlog in de Kollegestraat en in het Huis van Manneken-Pis op de markt.

Maar de orgels zorgen weer voor ophef !

Met 3 grote kermis- en dans- Hooghuysorgels wordt weer een mijlpaal neergezet. De Ruisdael is dan een 7m lang concertorgel voor het eerst in onze stad en na zovele jaren werd er dan toch een Duwyn-orgel gevonden in Europa. Remond Duwyn is een Geraardsbergse orgelbouwer, die bij ons geboren is. Het is niet duidelijk of hij de orgels hier bouwde of in zijn werkplaats in Wallonië. De onderzoekers zijn er nog niet uit. Maar zeker is dat dit verre familie is van Schepen Duwyn uit Geraardsbergen.

Niet minder dan 19 orgels zijn voor het eerst in Geraardsbergen of zelfs voor het eerst in België. De oudste speler is Sus Cavo met zijn 84 jaar en nog altijd het uithangbord voor de spelers. Er komt terug een unieke Mortier orgel voor het eerst naar het festival maar the scoop van de dag is de komst van de Organilleros de Chili. Op minder dan 2 weken van het festival kregen ze de fiat van hun ministerie en we hebben ze naar hier gehaald om doorheen de stad op verschillende plaatsen te spelen. 

Je vindt alle info nog uitgebreider op  www.hooghuysfestival.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 sep 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief