GERAARDSBERGEN - Joran Defossez uit Overboelare wint Europees Kampioenschap Aspirant Bakker

GERAARDSBERGEN - Joran Defossez uit Overboelare wint Europees Kampioenschap Aspirant Bakker

Joran__frank_en_jens
Ingezonden foto
 

Joran Defossez uit Overboelare is een rijzende ster in de bakkerswereld. Twee gouden deegrollen voor  Joran:  goud als Europees Kampioen, de top dus. Nogmaals goud (Winner Nation Cup) voor het beste teamwork:  Joran en Jens De Jonghe. Joran heeft uitmuntend gepresteerd tijdens het voedingssalon in Brussels Expo. Het ging er om het Europees Kampioenschap voor jongeren in een bakkerijopleiding, bakkers van 16 tot 21 jaar. Organisater Guido Devillé en coach Frank Van Vaerenberg waren in de wolken met de uitslag van hun team. Joran Defossez werkt ook bij Bart Schelstraete van ‘ bakkerij Sint-Anna’  in Zottegem. Burgemeester Guido De Padt uit Geraardsbergen nam contact op met Joran Defossez om hem te feliciteren.

 Joran werd geboren in Jette op 27 februari 1996 en woont aan de Groteweg te Overboelare. Sedert 2010, vanaf het 3e Middelbaar volgde hij opleiding in de Gentse Hotelschool. Sinds dit jaar specialiseert Joran zich eveneens als chocolatier.

Om het beroep van bakker te promoten namen twaalf landen deel aan de wedstrijd: Europees Kampioenschap voor Aspirant Baker te Brussel, vertegenwoordigd door telkens twee jonge bakkers, 24 in totaal. België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Finland,  Luxemburg, Portugal en Spanje. Dertien jongens en elf meisjes traden aan op 12, 13 en 14 oktober 2014. Deze wedstrijd met juryleden uit binnen- en buitenland was van een bijzonder hoog niveau.

Voor de Belgische bakkers was dit een top evenement om ‘hun’ beroep in de kijker te zetten. Voor ‘Aspirant Baker’ een mooie uitdaging en een leerrijke ervaring. Voor de deelnemers uit de verschillende landen een moment om nooit te vergeten.

Ons land was dus deze week vertegenwoordigd door Joran Defossez uit Overboelare en Jens De Jonghe uit Duffel. Deze twee  kandidaten waren al zes maanden hard aan het trainen bij het Belgisch jurylid Stéphane Van Cauwenbergh, Innovation Center Manager ‘Puratos’. Hopelijk zet deze wedstrijd nog wat nieuwe jongeren aan om bakker te willen worden.

Joran Defossez en Jens De Jonghe haalden het podium met respectievelijk brons en zilver, vorig jaar tijdens het ’Belgian Championship Aspirant Baker’ in Brussel, en zodoende mochten die twee  naar het Europees Kampioenschap.

Dit jaar, tijdens het Europees Kampioenschap moesten de jonge deelnemers, jongens en meisjes uiteenlopende producten ter plaatse klaarmaken, waaronder verschillende broden, koffiekoeken, brioches en tevens een volledig sierstuk opbouwen op amper 6 uur tijd. Sierstuk in opdracht wegens de  Herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het thema voor dat laatste onderdeel was dus ‘Oorlog en Vrede’ geworden. Elk van de deelnemende landen vaardigde ook 1 jurylid af om tijdens de drie dagen competitie alle proeven te beoordelen.

De wedstrijden hadden plaats in een groot bakkerijatelier ingericht om het bakkerijberoep te promoten.

Uitslag

European championship Young Bakers 2014

  1. België: Joran Defossez, goud - Europees Kampioen.
  2. België: Jens De Jonghe, zilver.
  3. Duitsland: Daniël Plum, brons.

België: Joran en Jens: goud (Winner Nation cup) voor het beste teamwork.

Bron: Walter De Duffeleer.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy Godaert | 18 jun 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief