Jong VLD GERAARDSBERGEN stelt zich vragen bij belasting op nachtwinkels

C21

Jong VLD GERAARDSBERGEN stelt zich vragen bij belasting op nachtwinkels

Jong_vld
Foto: © Jimmy Godaert
 

Naar aanleiding van de recente commotie rond de invoering van een belasting op ‘imagoverlagende winkels’ door de stad Antwerpen, beslisten we bij Jong VLD Geraardsbergen om uit te pluizen of er ook bij ons een dergelijk belastingreglement bestaat. We waren onaangenaam verrast vast te stellen dat dit effectief het geval is. Aspirant-ondernemers die in Geraardsbergen een nachtwinkel of een teleshop (een winkel die telecommunicatiediensten aanbiedt) willen openen, moeten hiervoor meteen 6.000 euro ophoesten. Daarbovenop komt nog eens een jaarlijkse belasting van 1.500 euro.

“We kunnen aannemen dat de stad dergelijke activiteiten niet wenst te ondersteunen via bijvoorbeeld haar starterscontracten, maar ze zo streng bestraffen, want dat is het uiteindelijk, is een inbreuk op het recht op ondernemen”, aldus voorzitter Jonas Souffriau. “Van een stad die zich wil profileren als ondernemersvriendelijk, verwachten we dat ze dit doet naar alle ondernemers en hierin niet discrimineert.”
Net als onze Antwerpse Jong VLD-collega’s stellen dat het om verdoken racisme gaat, is wellicht een brug te ver. Wel moeten we erkennen dat het vaak mensen van allochtone origine zijn die dergelijke winkels uitbaten. Dat zij op deze manier willen participeren in de economie is toe te juichen. Hen het recht op ondernemen ontkennen is dan ook contraproductief.
Tenslotte vinden we de redenering achter de belasting bedenkelijk. Het belastingreglement stelt dat “de openingsuren (van dergelijke winkels) zich grotendeels tijdens de nachtrust van de meeste omwonenden situeren en hierdoor een bijzondere financiële last voor de gemeente veroorzaken, voornamelijk op het vlak van de orde, netheid en het toezicht”, waarmee het stadsbestuur impliceert dat nachtwinkels per definitie overlast veroorzaken. Voor de teleshops gaat deze redenering al helemaal niet op. Deze winkels zijn volgens het belastingreglement geopend tussen 7 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds, wat volgens ons dus zeker de nachtrust van omwonenden niet verstoort.
Jong VLD pleit voor een herziening van het belastingreglement, of minstens een grondigere motivatie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 dec 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief