Dichters uit Eerste Wereldoorlog te gast op Gedichtendag in NINOVE

C21

Dichters uit Eerste Wereldoorlog te gast op Gedichtendag in NINOVE

Tentoonstelling_2015-01-17_vonk_en_zonen_hellemonden_c_franky_claeys
 

Donderdag 29 januari 2015 vieren we de jaarlijkse Gedichtendag. Naar aanleiding hiervan presenteert Ninove het project Hellemonden. Hellemonden is een poëzieparcours met dichtersstemmen uit de Eerste Wereldoorlog. Vonk & Zonen, de organisatie achter het project, noemt Hellemonden “een originele manier om de tragiek van de Groote Oorlog te evoceren”.

De toeschouwer legt op eigen tempo een parcours af langs 23 grafzerken, refererend aan de uniforme graven op soldatenkerkhoven. Aan elk graf is een gedicht van een oorlogsdichter te beluisteren. Niet enkel de bekende Engelse ‘war poets’ komen aan bod, maar ook Belgische, Franse, Duitse, Roemeense, Egyptische, Italiaanse en Russische dichters. De gedichten van onder andere Guillaume Apollinaire, Wilhelm Klemm, Tristan Tzara, Daan Boens, Hafiz Ibrahim, James Sorley, J.H. Speenhoff en Giuseppe Ungaretti werden ingelezen door Gene Bervoets, Nigel Williams, Antoine Boute en Jobst Schnibbe. Elke bezoeker ontvangt gratis een fraaie krant, met daarin alle Hellemond-gedichten.

Hellemonden praktisch
-       Van donderdag 29 januari tot en met zondag 1 februari
-       Openingsuren: elke dag van 10 tot 17 uur; nocturne op Gedichtendag tot 22 uur
-       Opstelling: in en rond het oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove (omwille van de niet-zo-goede weersvoorspellingen zien we af van het oorspronkelijke idee om het parcours op te stellen in de omgeving van de abdijkerk).
 
Bijzondere HellemondMomenten
-       Op donderdag 29 januari (Gedichtendag) is Hellemonden open tot 22 uur en zorgen we voor een aangepaste sfeer.
-       Op zondag 1 februari onthult Veerle Cosyns, schepen van cultuur, de plannen voor een nieuwe Ninoofse stadskunstenaar. Stadsdichter Willie Verhegghe stelt de Grote Prijs van de Stad Ninove voor Sportpoëzie voor. Afspraak om 11 uur in de bibliotheek, Graanmarkt 12 in Ninove.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024
Jimmy GODAERT | 24 feb 2024

archief