PVDA GERAARDSBERGEN lanceert campagne voor “Halfuurtje van het volk”

C21

PVDA GERAARDSBERGEN lanceert campagne voor “Halfuurtje van het volk”

Persfoto_150208
Ingezonden foto
 

Zondagmorgen hield de PVDA-afdeling van Geraardsbergen samen met veertig leden en sympathisanten een nieuwjaarsdrink. De jonge afdeling maakte van de gelegenheid gebruik om haar nieuwste project voor te stellen.

“De komende weken en maanden willen we ijveren voor de invoering van een ‘halfuurtje voor het volk’ in de gemeenteraad en de OCMW-raad”, legt plaatselijk PVDA-voorzitter Guido Driessens uit. “Zo’n halfuurtje van het volk geeft inwoners en verenigingen de kans om hun vragen, grieven en opmerkingen rechtstreeks, en in alle openbaarheid, te uiten tegenover de raadsleden. Het ‘halfuurtje van het volk’ is een sterk signaal in tijden van antipolitiek.”
 
Concreet wil de PVDA Geraardsbergen handtekeningen verzamelen om het voorstel zelf op de agenda van de gemeenteraad te kunnen zetten. Daarvoor heeft de partij iets meer dan 300 handtekeningen op papier nodig. “Daar zetten we de komende weken volop op in”, aldus Driessens.
 
PVDA Geraardsbergen wil hier ook het brede verenigingsleven bij betrekken. “Middenveldorganisaties zijn voor ons het echte hart van de democratie”, vertelt Tom Sillen, initiatiefnemer van het ‘halfuurtje van het volk’. “We willen dan samenwerken met hen om dit voorstel te realiseren. Honderden Geraardsbergenaren engageren zich dagelijks in verenigingen. Zij hebben een sociale expertise die van onschatbare waarde is voor een democratie en vormen een enorme rijkdom aan democratisch draagvlak. We hebben al enkele verenigingen hierover gepolst en zij lieten in elk geval al weten dat zij achter dit voorstel staan.”
 
Het halfuurtje van het volk bestaat al in tal van gemeenten. “Geraardsbergen zal inderdaad geen uitzondering worden”, lacht Lydia Imbo, een van de actieve leden van PVDA Geraardsbergen. “In heel Vlaanderen zijn er een vijftigtal gemeenten waar een moment voorzien is voor inwoners en verenigingen om rechtstreeks vragen te stellen aan de leden van de gemeenteraad. Overal wordt dit door de bevolking aanzien als een manier om rechtstreeks dingen op de agenda te zetten.”
 
“Maar ook de politici zijn er tevreden over“, aldus nog Imbo. “Zo komen zij veel beter te weten wat er leeft onder de bevolking. Beleid en bevolking komen dichter bij elkaar met het ‘halfuurtje’. De leden van het schepencollege hebben al een spreekuur, maar dat is geen laagdrempelige manier om vragen te formuleren.”
 
“Inwoners met vragen botsen momenteel al te vaak op blinde muren en ondoorzichtige structuren. Bovendien blijft er een aspect van willekeur“, vult Tom Sillen aan. “Dat willen we vermijden.”
 
Wie graag petitieformulieren heeft om zelf in zijn of haar buurt handtekeningen te verzamelen, kan contact opnemen met initiatiefnemer Tom Sillen op 0479 40 45 09, of via tom@tomsillen.be. De petitie kan als steun ook online ondertekend worden op www.halfuurtjevanhetvolk.be.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 feb 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief