GERAARDSBERGENAAR Tanguy Ringoir wordt international schaakgrootmeester

C21

GERAARDSBERGENAAR Tanguy Ringoir wordt international schaakgrootmeester

1553176_773650672728988_6615596298095144605_o
Repro Jimmy Godaert
 

Dankzij een 6,5/9 en een spetterende (gedeelde) toernooiwinst in San Francisco heeft Tanguy Ringoir zijn laatste grootmeesternorm gescoord. Een norm die qua timing nogal onverwacht kwam. Ringoir doet zijn verhaal…

Een weekje San Francisco, dat was de bedoeling

Het was slechts een kwestie van tijd, maar gelukkig heeft die kwestie niet lang aangesleept: Tanguy Ringoir heeft zijn derde grootmeesternorm gehaald. Hij deed dat door samen met GM Negi een toernooi in California te winnen met een knappe 6,5/9.

De universiteit, waar Ringoir studeert, geeft ieder jaar een bepaald bedrag dat kan gebruikt worden als voorbereiding van de Pan Ams en de Final Four (dat zijn zo wat dé schaakevenementen in universitair Amerika). De organisatie van de Final Four heeft een nieuwe sponsor gevonden en dus was er wat geld over voor Ringoir.

Oorspronkelijk was ik niet van plan om toernooien te spelen en me te focussen op m’n school. Maar nu dat er extra geld was, vroeg mijn teamgenoot, de Georgiër Levan Bregadze, of ik met hem wou meegaan naar San Francisco om een GM-toernooi te spelen. Ik zei meteen ‘ja’, vooral omdat het hier aan de oostkust aan het vriezen was en een weekje Californië er dus erg aantrekkelijk uitzag. Daarnaast krijg je niet zoveel kansen. De unief opende wel net op het moment dat het toernooi begon, dus moest ik de eerste week school missen.

Geen sinecure dus en bovendien moest Ringoir zijn gemiste schoolwerk in San Francisco bijwerken, waardoor hij niet zo veel tijd had om zijn partijen grondig voor te bereiden. Maar zoals het zo dikwijls gaat, komen net dan topprestaties naar boven.

Ik ging vooral naar daar voor het goede weer eigenlijk. Het toernooi begon niet al te goed, wat voor mij wel redelijk normaal is. In de eerste ronde speelde ik tegen iemand met 200 elo minder dan mij en hij speelde me compleet naar huis, tot hij een fout maakt en ik toch nog won. De tweede ronde was niet veel beter: ik kwam beter uit de opening met wit, maar misspeelde het meteen en het werd een snelle remise. De volgende dag ging alles echter een pak beter. Ik speelde tegen Negi, favoriet en ooit een van de jongste grootmeesters ooit. Het was een heel interessante partij en uiteindelijk nam ik remise aan in een betere stelling en met meer tijd op de klok. het kwam niet eens in me op dat ik zou kunnen winnen met zwart tegen iemand met bijna 2700 elo. In de Verenigde Staten hebben ze de spijtige traditie om 2 partijen per dag te spelen, waardoor ik daarna moest meteen met zwart een IM moest bekampen. Ik speelde heel behoorlijk en won.

Ondanks het “slechte” niveau had Ringoir dus een prima uitgangspositie met een reële kans op een norm. Met nog drie rondes te gaan, had hij 2 punten nodig. Toen sloeg de stress toe: een gewonnen stelling tegen GM Jesse Kraai werd niet afgemaakt en een veilige remise in de voorlaatste ronde zorgde voor een perfecte climax: met wit tegen GM Batchulun. Winst was alles, remise of verlies was niks. Na een lange en stresserende partij klaarde Ringoir de klus in een toreneindspel.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 feb 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief