GERAARDSBERGEN - Superdiversiteitsdebat

C21

GERAARDSBERGEN - Superdiversiteitsdebat

Editiepajot_ingezonden_superdiversiteitdebat_-_lezen_in_de_lente

Op vrijdag 24 april e.k. organiseren de Giesbaergske Koleuren Gazette en 't Uilekot vzw het Superdiversiteitsdebat in het kader van het jaarlijks literair programma 'Lezen in de Lente' van 't Uilekot vzw.

Centrale gastsprekers zijn Bleri Lleshi en Rachida Lamrabet: vanuit hun eigen ervaring zullen ze het debat voeren over migratie/integratie, superdiversiteit en de interculturele samenleving.

De filmvoorstelling van 'Friet, dat is feest' is inleiding voor het debat. Bleri Lleshi is filosoof en documentairemaker. Lleshi is geboren in 1981 in Albanië. Zijn onderzoek is gericht op thema’s zoals sociale ongelijkheid, neoliberalisme, jongeren, interculturaliteit, identiteit en Brussel. Hij schrijft regelmatig opiniestukken en recensies voor verschillende media, waaronder Knack en De Morgen.

 

In januari 2014 figureerde Lleshi in de Knack lijst van de 25 meest invloedrijke allochtonen in België. In november 2014 kreeg Lleshi de Emancipatieprijs van VOEM. Hij gaf de prijs door aan La Voix des Sans Papiers. Zijn meest recente boek is 'De neoliberale Strafstaat' (uitg. EPO): Als linkse intellectueel van allochtone afkomst vertolkt Bleri Lleshi wat leeft in de arme migrantenwijken. Daarbij put hij uit zijn ervaring als jongerenwerker. Lleshi ziet de armoede in de hoofdstad - waar een derde van de bevolking jonger is dan 25 en ongeveer 60 procent buitenlander of van buitenlandse afkomst - hand over hand toenemen. Maar de meeste politici laten de zaak betijen, vindt hij, of zetten vooral repressieve wapens in om te voorkomen dat de ketel overkookt. In zijn nieuwe boek fileert Bleri Lleshi een nieuw samenlevingsmodel dat hij ziet ontstaan: 'de neoliberale strafstaat'.

 

‘Friet, dat is feest!’ is de nieuwste dvd van vzw ’t Uilekot waarbij een 20-tal jongeren hun eigen positie en gevoelens uiten tegenover hun toekomst en de economische en ecologische crisis. De jongeren komen uit verschillende gemeenschappen: ze komen uit Vlaanderen, Wallonië en het Noorden van Frankrijk. Een uitgebreide delegatie migrantenjongeren uit Ronse werkte samen met anderen uit o.a. Doornik, Brugge, Gent en Herzele. In deze aangrijpende reportage leggen jongeren hun hart bloot. Ze uitten hun twijfel tegenover de toekomstkansen op de arbeidsmarkt en analyseren de maatschappij. Deze film van vzw 't Uilekot met begeleiding van Climaxi vzw en VAAK vzw en in samenwerking met Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, Victoria deluxe, Verlin vers l'autre, Eco-Vie en EDA was mogelijk door de steun van de Europese Gemeenschap - Youth in Action en Jint vzw.

 

Superdiversiteitsdebat is een organisatie van Giesbaergske Koleuren Gazette en 't Uilekot vzw,m.m.v. Cultuurdienst Geraardsbergen, Integratiedienst Geraardsbergen en Prov. Oost- Vlaanderen.

 

Alle info op www.giesbaergskekoleurengazette.be en www.lezenindelente.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2015
Jimmy Godaert
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief