Familieleden van gesneuvelde Schotse navigator bezoeken Lierde en GERAARDSBERGEN

C21

Familieleden van gesneuvelde Schotse navigator bezoeken Lierde en GERAARDSBERGEN

Smith
Foto: © Jimmy Godaert
 

In de nacht van 21 december 1942 stortte in Lierde een Lancaster bommenwerper neer op de wijk Kakebeke. Op weg naar zijn doel in Duitsland werd het vliegtuig onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. 6 van de 7 inzittenden vonden de dood. Enkel een Nieuw-Zeelander overleefde de crash en bracht de rest van de oorlog door in Duits krijgsgevangenschap.

Eén van de gesneuvelden was de navigator Flying Officer Alexander Eric Mulholland uit het Schotse Aberdeen; Hij werd samen met zijn omgekomen makkers begraven op de begraafplaats van Geraardsbergen.

Alexander Mulholland was het oudste bemanningslid aan boord, 28 jaar, en in tegenstelling tot vele van zijn lotgenoten gehuwd. Zijn echtgenote, Muriel Crombie hertrouwde kort na de oorlog met David Smith. Met haar tweede echtgenoot kreeg Muriel een dochter, Stella. Muriel overleed 6 jaar geleden op 97 jarige leeftijd. Zij heeft nooit geweten dat in 2000 een monument werd opgericht in Lierde ter nagedachtenis van de omgekomen bemanning. Ze had alle banden met haar vroegere schoonfamilie doorgeknipt om het verleden te vergeten.

Via hun website kwam een neef van David Smith, Alan Smith, die opzoeking deed naar zijn stamboom, terecht bij Wings Of Memory.

Muriel heeft na  de oorlog nooit veel verteld over haar eerste echtgenoot, ook niet tegen haar dochter Stella. Het was voor Alan Smith dan ook een openbaring te zien dat Muriels eerste echtgenoot, Alexander Mulholland, niet vergeten is. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voor Alan om de plaats te bezoeken waar Lancaster DX-P neerstortte en de bemanning nog steeds herdacht wordt.

Begin mei had Alan een bezoek gepland aan België om er het graf te bezoeken van een oom die gesneuveld was tijdens WO I. Meteen een ideale gelegenheid om ook af te zakken naar Lierde. Op 4 en 5 mei bezochten Alan Smith en zijn echtgenote Lierde en Geraardsbergen. Samen met de mensen van Wings Of Memory bezochten ze de crashlocatie, het vernieuwde monument op Kakebeke en de het graf in Geraardsbergen. In hun lokaal “de Komlamour” te Ophasselt, had Wings Of Memory een kleine tentoonstelling opgezet met stukken van de gecrashte bommenwerper, en werd een compilatie film getoond over de berging van het vliegtuig in 1999 en de herdenking in 2000. Ook kregen ze aantal persoonlijke stukken en restanten van het vliegtuig om ze te bewaren in de familie. Meteen het zoveelste buitenlandse bezoek voor Wings Of Memory (nadat eerder al familieleden op bezoek kwamen uit UK, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada).

Volgende maand komt er trouwens opnieuw bezoek, dit keer uit Australië, van familie van een ander bemanningslid, en na de zomer zou dochter Stella zelf een bezoek brengen aan het monument en het graf. Deze bezoeken bewijzen nogmaals het nut van het werk van Wings Of Memory, een vereniging die er voor zorgt dat deze oorlogsdrama’s in de regio niet vergeten worden.

 Website : http://www.wingsofmemory.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief