GERAARDSBERGEN - Eerste Fairtrade labels uitgereikt

C21

GERAARDSBERGEN - Eerste Fairtrade labels uitgereikt

Img_3425
Ingezonden foto
 

Het stadsbestuur van Geraardsbergen heeft haar zinnen gezet om de titel “FairTradeGemeente” binnen te halen. Hiertoe moeten zes criteria vervuld zijn. Het eerste criterium werd ondertussen behaald. Tijd om criterium twee en drie binnen te halen. De Stad moet een opgegeven aantal winkels, horecazaken en bedrijven vinden die aan hun cliënteel twee fairtrade-producten aanbieden en deze ook actief promoten. In ruil hiervoor krijgen ze van de Stad het Fairtrade Label, worden ze vermeld op de website van www.fairtradegemeenten.be, zullen ze later in het jaar mee opgenomen worden in een brochure die de stad zal ontwikkelen rond Fair Trade en komen ze mee op de oorkonde die de Stad zal onthullen éénmaal ze de prestigieuze titel binnengehaald hebben.

Ook moet er één school bereid gevonden om deel te nemen, waarbij de leerlingen geïnformeerd worden over Fair Trade. “Gelukkig zijn er in Geraardsbergen tal van scholen die hierrond werken” aldus schepen van Ontwikkelingssamenwerking en Onderwijs Fernand Van Trimpont.

Steff De Vos, participatieambtenaar, is verheugd dat het opgegeven aantal zal bereikt worden: “In Geraardsbergen is het niet echt ver zoeken om een winkel of een horecazaak te vinden die Fairtrade producten aanbiedt. We geven aan de handelaar een symbolisch bordje waarop de tekst ‘deze… meent het’ staat waarbij de betrokkenheid van de zaak om eerlijke handel te ondersteunen extra in de verf gezet wordt. Later dit jaar volgen nog initiatieven die de zaken die hierbij aangesloten is, daadwerkelijk zullen promoten, o.a. via een routekaart waar alle Fairtrade handelaars zullen vermeld worden”.

Schepen Van Trimpont volgt het behalen van de criteria van heel nabij op en ziet nog mogelijkheden voor handelaars om aan te sluiten bij dit initiatief: “Niet iedere Fairtrade handelaar is door het stadsbestuur gekend. Meteen wil ik langs deze weg een oproep lanceren aan alle handelaars die Fairtrade producten verkopen maar waarmee we nog geen contact opgenomen hebben, vragen om ons te contacteren. Laat van je horen en we komen langs om je dit label te overhandigen”.

Het invullen van de criteria zijn eigenlijk de grootste verdienste van de Fairtrade trekkersgroep die bestaat uit Els Goedvriendt, Linda De Jonge en Tom Walraevens, een groep die onderdeel uitmaakt van de Noord-Zuid Koepel die dit initiatief mee ondersteunt. Voorzitter Frans Paeleman, die tevens eigenaar is van de wereldwinkel ziet voor zichzelf nog een grote rol weggelegd bij het behalen van criterium zes dat spreekt over het aanmoedigen van lokale productie en consumptie van duurzame voedingsproducten. “Tijdens de week van de Fair Trade tussen 7 en 17 oktober  wil ik enkele initiatieven hierrond uitwerken” aldus Frans.

Schepen Van Trimpont maakt zich ondertussen sterk dat het behalen van alle criteria geen probleem voor Geraardsbergen zullen vormen en hoopt tegen het einde van het jaar de oorkonde van de titel “FairTradeGemeente” te onthullen.

Voor meer informatie rond Fair Trade of om je in te schijven als je in aanmerking komt voor de campagne: mail naar steff.devos@geraardsbergen.be

Voor nog meer info over Fair Trade: www.fairtradegemeenten.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 08 mrt 2024

archief