Sociale draaglast in GERAARDSBERGEN stijgt: ’We gaan dat tij keren’

C21

Sociale draaglast in GERAARDSBERGEN stijgt: ’We gaan dat tij keren’

Editiepajot_ingezonden_

‘De sociale draaglast in Geraardsbergen weegt zwaar’, zegt David Larmuseau. ‘En die is de voorbije jaren nog gestegen. Maar we doen er alles aan om dat tij te keren’, maakt de OCMW-voorzitter zich sterk. 

De sociale draaglast in Geraardsbergen weegt zwaar. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Profielschets van de studiedienst van de Vlaamse overheid. De cijfers liggen fors hoger dan het Vlaamse gemiddelde. 

84 procent meer budgetmeters - De cijfers met betrekking tot het aantal personen met een leefloon of met een equivalent leefloon bedragen 7,5 procent per duizend inwoners in Vlaanderen en 11,5 procent in Geraardsbergen. Of een surplus van 53 procent. Nog frappanter is het cijfer van het aantal gerechtigden op mantelzorg en thuiszorg. Dat bedraagt 162,1 per duizend 65-plussers, tegenover 93,1 in Vlaanderen. Of een verhoging met 74 procent.
Verontrustend is het grote aantal ingeschakelde budgetmeters. Voor elektriciteit is dat de helft meer dan in Vlaanderen en voor gas ligt dat cijfer zelfs 84 procent hoger. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat het aantal personen met achterstand op de terugbetaling van hun leningen 27 hoger ligt.

Neerwaartse trend - Opvallend is dat die negatieve trend de voorbije jaren is versterkt. Waar het inkomen per inwoner in 2005 nog boven het Vlaamse gemiddelde lag, was dat volgens het cijfer van 2011 al 367 euro lager. Het aantal geboorten in kansarme gezinnen lag in 2005 op het Vlaamse niveau van 6,5 procent. Sindsdien steeg dat spectaculair naar 15,8 procent of 41 procent meer dan in Vlaanderen.

Het tij keren - ‘Die ontwikkeling is vooral het gevolg van het algemene factoren waarop je lokaal weinig vat hebt’, zegt David Larmuseau. ‘De voorbije jaren heeft het OCMW-bestuur al grote inspanningen geleverd om een sterk en een rechtvaardig sociaal beleid te voeren. We pakken de echte noden ook aan de basis aan. Maar om resultaten te boeken, moet je op de lange termijn werken. Daarom gaan we die inspanningen blijven leveren. De middelen zijn voorzien in het Meerjarenplan 2014-2019. En we gaan die ten volle inzetten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we dit tij zullen keren’, besluit de OCMW-voorzitter strijdvaardig. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief