Dag van de trage ring-weg in GERAARDSBERGEN

C21

Dag van de trage ring-weg in GERAARDSBERGEN

Editiepajot_jimmy_godaert_trage_wegen_geraardsbergen
 

Geraardsbergen heeft een auto-ringweg: Astridlaan, Zonnebloemstraat, Guilleminlaan, Lessensestraat. Mogelijkheden om daarlangs te fietsen zijn er wel, hoewel niet veilig.

Mogelijkheden om daarlangs te stappen zijn niet aangegeven en het wordt wat zoeken. Ook is het zoeken om de trage wegen te vinden naar de omliggende dorpen. En sommige van deze buurtwegen zijn al jaren afgesloten, en andere zijn bedreigd.

Het is mogelijk om ook enkele vrij liggende trage veilige verbindingen zelf te herstellen en verder te laten onderhouden. Om deze bekommernissen luister bij te zetten organiseerden de Giesbaergske Koleuren Gazette – Agseg! –en Bewegings- en sportproject Rebus vzw een wandeling langs de trage wegen.

Problematiek

Buurtweg 43 ‘Moerbeekse Marktweg’ tussen de Pachterstraat en de Vierwindenstraat is zeer bekend. In de jaren 70 moesten honden de gebruikers afschrikken en na 80 werd de weg afgesloten en een deel van de parking van de zaak. Een buurtcomité ijverde voor heropening. In 2006 begon de stad een rechtszaak nadat de buren dat eerst deden. De zaak bleef aanslepen. Begin 2013 kwam er een nieuwe rechtszaak van een gebruiker. En toen keerde de stad de kar: ‘de weg had nooit bestaan, de weg was verjaard…’en de advocaten werden betaald om de openbare weg te doen verdwijnen. Eerstdaags een uitspraak?

Vroeger vertrokken wegen vanuit het abdijpark in alle windrichtingen naar wind- en watermolens, kerken, boerderijen…Het park werd vanaf de jaren ’80 aan het lot overgelaten en verwaarloosd. Er kwam een nieuw duur plan van een studiebureau in 2013. Daarop stond een toegangsweg tussen de parking Boelarestraat naar oostkant Koetshuis. Een veilige toegang voor de buurt waar de meeste woningen niet over een tuin beschikken. Ondanks vragen van de buurt kwam deze mogelijke doorgang er niet bij de plaatsing van een afsluiting rond het vernieuwde Adriaans sportstadion.

De Astridlaan ‘dodenweg’ is al jaren een weg zonder veilige fietspaden en meestal zonder voetpaden. Van daaruit vertrekken mogelijke trage wegen richting Noorden: Lierde, Brakel, Herzele en een Geraardsbergs sportterrein (en recreatiezone)..

Na voorafgaandelijk protest besliste de gemeenteraad van 8 september toch om de oude trambaan vanuit Nederboelare te verkopen. En een mogelijk alternatieve weg, buurtweg 2 vlakbij is wat overbouwd door een grootwarenhuis.

Het jaagpad langs de Dender is de enige veilige langeafstandsverbinding voor fietsers en rolstoelgebruikers. Voor stappers is het er niet zo veilig en aantrekkelijk. Het pas opgerichte beweging- en sportproject Rebus vzw begon in 2012 met de aanleg van twee wandelparcours, wat parallel met dit Dender-jaagpad, aan den Bleek en aan de Maretaksite. Mits wat werk en goede wil kan een aaneensluitend wandelparcours, los van het jaagpad, in de Dendervallei tussen Deux-Acren en Zandbergen.

Bouw je mee aan onze noodzakelijke ‘Openlucht sporthal’?

Iedere Geraardsbergenaar kan zich –ideaal gezien-, ook als hij moeilijk te been is, in zijn buurt veilige en vrij liggende voetpaden, buurtwegen en fietspaden vinden in en naar alle dorpen en naar de ruimere omgeving.

Om dat te bereiken worden openbare gebouwen toegankelijk gemaakt. En wordt gebruik gemaakt van voetpaden, wettelijke buurtwegen, stukjes fietspad, landbouwwegen en wegen met openbare erfdienstbaarheid.

Dit wegennet is aangeduid en er zijn (digitale) kaarten van voorhanden.

Deze ‘Openlucht sporthal’ is goed voor de bewegingsmogelijkheden en de totale gezondheid van de Geraardsbergenaars en de bezoekers en kan ook de grote vervuiling van onze leefomgeving verminderen.

‘Openlucht-sporthal’ voor iedereen (bekroond met prijs verkeersveiligheid 2013)

  1. woon- en publieke centra en gebouwen toegankelijk voor mensen met handicap.
  2. speelpark en-bos, sport- en speelplein in stad- en dorpscentra.
  3. vrije voetpaden in alle wooncentra en –straten.
  4. grote fiets- en rolstoelverbinding via jaagpad Dender en met veilige fietsverbinding daar naartoe, vanuit stadsring en alle dorpscentra. En ‘fietsstraten’(30 km/uur) in stad- en alle dorpscentra.
  5. autovrije stap- en wandelverbindingen van dorp naar dorp en in woonwijken via (nu afgesloten) buurtwegen, landbouwwegen, doodlopende straten…
  6. tragewegenkaart met speelbos-en pleinen en autovrije stap- en fietspaden, die overal worden aangeduid met eenvoudige symbolen op grondhoogte.

Meer info : http://www.gerebus.be of armand.matthijs@skynet.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 okt 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief