GERAARDSBERGEN - Simon Gronowski te gast in St-Catharinacollege

C21

GERAARDSBERGEN - Simon Gronowski te gast in St-Catharinacollege

Editiepajot_jimmy_godaert_simon_gronowski_te_gast_in_st-catharinacollege

Jaarlijks bezoek het St-Catharinacollege met de laatstejaars het Memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten in Mechelen. Leraars praten over Jodenvervolging en deportatie in hun lessen. Op 21/03/2016 komt het verhaal naar de school toe…

Simon Gronowski realiseerde zich die bewuste 17e maart 1943 niet goed wat er gebeurde. Samen met zijn mama en zijn zus was hij aan het ontbijten toen er werd aangebeld. Daar stond de Gestapo die hen even de tijd gaf  wat spullen in een valies te stoppen om hen dan naar de Gestapokelder aan de Louisalaan te brengen.

Afscheid nemen van zijn papa die in het ziekenhuis lag, was niet aan de orde.

’s Anderendaags werden ze per groepen van ongeveer 50 personen overgebracht naar de Kazerne Dossin in Mechelen om daarna, nl. op 19 april, in een beestenwagon gedeporteerd te worden naar Auschwitz.

Tijdens dat bewuste XXe transport, werd de trein in Boortmeerbeek aangevallen door drie jonge weerstanders. De schuifdeur van de wagon stond ineens open en sommigen sprongen uit de trein. Zijn mama bracht hem naar de geopende schuifdeur en wanneer de trein, die intussen weer wat snelheid had genomen, ineens weer vertraagde,  sprong  ook de 11-jarige Simon in de berm. Zijn mama durfde niet te springen omdat de Duitsers al schietend en roepend in de tegenaanval gingen

Hoe heeft de kleine Simon zich kunnen redden ? Heeft hij vlug zijn vader teruggezien ? Wat is er met de vader gebeurd ? Heeft hij zijn mama en zijn zus teruggezien ? Hoe heeft Simon dan zijn leven uitgebouwd en wat bood er hem troost ? Wanneer heeft hij beslist om te getuigen en om mensen zijn boodschap van hoop en liefde mee te delen ?

Wil u het hele verhaal horen, kom dan op maandag 21 maart om 19.30u naar het St-Catharinacollege, Wegvoeringstraat te Geraardsbergen. Simon Gronowski die vandaag als 85-jarige enthousiast, hoopvol en liefdevol in het leven staat, maakt u deelgenoot van zijn levensverhaal. Simon Gronowski is franstalig; indien nodig, is vertaling in het Nederlands mogelijk.

Kaarten aan 5 euro (collegeleerlingen gratis) kan u bekomen aan het onthaal van het St-Catharinacollege, Wegvoeringstraat (054/412437), bij Hilde De Clippeleer (0474/884309) of Frederika Schollaert (0497/449753).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mrt 2016
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief