GERAARDSBERGEN - Mertensmolen in Viane maalt weer na 24 jaar van inactiviteit

C21

GERAARDSBERGEN - Mertensmolen in Viane maalt weer na 24 jaar van inactiviteit

Editiepajot_jimmy_godaert_mertensmolen_in_viane_maalt_weer_na_24_jaar_van__inactiviteit
 
Editiepajot_jimmy_godaert_mertensmolen_in_viane_maalt_weer_na_24_jaar_van__inactiviteit1
 

De Mertensmolen in Viane lag 24 jaar stil maar na een grondige restauratie is de historische watermolen klaar om op zondag 10 april weer graan te malen. Hiermee gaat de droom van de dochter van de laatste molenaar Noelle Mertens en haar man Jef Merckaert in vervulling. Het koppel volgde een molenaarsopleiding, leidden de restauratie van de maalinstallatie en zijn gestart met het malen van graan tot meel.

 

Al sedert 1293 staat er een watermolen langs de Mark, een bijrivier van de Dender, in Viane. In 1903 werd het rad vervangen door turbines en werd er op industriële schaal graan gemalen. In 1992 kwam er echter een einde aan bijna 700 jaar molenactiviteit..

 

Jef zijn ouders, Herman Merckaert en Greta De Saeger, kochten in 2002 de molensite die intussen in verval was geraakt. Zijn vader was op zoek naar een gebouw om zijn collectie oude werktuigen in onder te brengen. Vier jaar later openden ze er het museum t’ Aloam dat nu zijn 10de verjaardag viert. Bezoekers kunnen terecht in de gerestaureerde molen, de molenaarswoning, een slagerij en een klaslokaaltje zoals dat er uitzag rond 1900. Centraal staat de uitgebreide verzameling gereedschappen van ambachten zoals hoefsmid, klompenmaker en steenkapper. En er is een nog werkende oude drukkerij.

 

Met de restauratie van de molen is het voor Noëlle is het opnieuw aanknopen met haar jeugd. Haar vader en diens broer waren de laatste molenaars van de Mertensmolen. Ze er destijds nog zakjes gemaakt voor de verpakking van de bloem.

 

Intussen zijn de eerste zakken graan tot meel vermalen. Het maalproces verloopt volledig op de kracht van water. De turbine wordt aangedreven door het water van de Mark. Die kracht wordt overgezet op assen die de molenstenen , samen goed voor 2600kg, aandrijven.

 

Het molenaarskoppel willen minstens één keer per maand malen en n het meel in beperkte oplage te koop aanbieden.

 

Zondag 10 april maaldemonstratie van 14 tot 18 uur in de Mertensmolen, Edingseweg 401 in Viane. Info op www.mertensmolen-taloam.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 apr 2016
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief