GERAARDSBERGEN - Mattentaartentocht van Padstappers op Dag van de Mattentaart

C21

GERAARDSBERGEN - Mattentaartentocht van Padstappers op Dag van de Mattentaart

Editiepajot_jimmy_godaert_mattentaartentocht_van_padstappers_op_dag_van_de_mattentaart
 

Er zijn zo van die wandeldagen waar een wandelaar naar uitkijkt en zo een dag komt er op zondag 17 april 2016 aan. Dan organiseert Padstappers Geraardsbergen vzw de Mattentaartentocht, een klassieker onder de wandeltochten. De tocht gaat terug door in samenwerking met de door de stad Geraardsbergen ingerichte “Dag van de mattentaart”. Net zoals de voorbije jaren kiest de omloopbouwer voor een aaneenschakeling van natuurpaden en rustige – al dan niet verharde – wegen. Waar nodig worden alternatieve omlopen gemaakt, zodat de 6 km (kinder– en rolstoelwagens), 8, 10 en 12 km (kinderwagens) zonder veel problemen kunnen worden bewandeld. Al dat wandelgenot wordt gecombineerd met de animatie en de activiteiten van de “Dag van de Mattentaart”.

 

De kortste afstanden (6 en 8 km) maken kennis met de stad en de natuur in de directe omgeving. Geen moeilijke passages, maar rustig wandelen, kuierend het pittoreske stadscentrum verkennen en enkele mooie monumenten bewonderen. Wie absoluut kennis wil maken met de meest besproken kuitenbijter, de Muur, kiest voor de 8 km.

 

Ook de andere afstanden kunnen deze legendarische beklimming meepikken. Omdat sommigen deze hindernis echter te zwaar vinden, wordt de keuze geboden om de Muur al dan niet te bewandelen. Op de omlopen van 8, 10, 12, 16, 18, 22, 26, 32 en 42 is er geen ontkomen aan, maar de wandelaars op 6 en 14 km laten de forse bult resoluut links liggen. Voor de 10 km zijn beide opties mogelijk.

 

Vanaf 10 km is een mooie doorsteek voorzien door het prachtige domein “De Baronie van Boelare”. Het private domein wordt voor ons tijdens de wandeling opengesteld en is een rondgang meer dan waard.

 

Aan natuurreservaten ontbreekt het de regio evenmin. Vanaf 14 km staan de Boelaremeersen op het menu. Deze lange strook land zorgt in natte periodes mee voor de waterhuishouding van Geraardsbergen. Het gebied, dat eertijds een plantage was van de Beauprépopulier, krijgt stilaan zijn oude vorm terug. Ruigtes en graslanden wisselen af met rietvelden en valleibosjes. Zeldzame vlindersoorten, zoals de sleedoornpage, diverse libellensoorten en de Europees beschermde Zeggekorfslak behoren tot de rijke fauna. Eens Schendelbeke bereikt, kan worden gerust. De 14 km trekt terug richting Geraardsbergen, waar de fameuze Muur wacht.

 

 De afstanden vanaf 16 km zoeken nog een mooi stukje recreatiegebied op, met name de Gavers. Deze grote waterplas vormt een oase van rust en ontstond toen zand nodig was om een brug te maken in Geraardsbergen. Alle afstanden trekken rond de plas, terwijl de 42 km wandelaars bovendien een ommetje maken naar het Moenebroekreservaat. Prachtige bloemen zullen allicht ook daar een lust voor het oog zijn. Verder loopt de tocht naar Onkerzele, van waaruit na de rustpost het ofwel terug richting Geraardsbergen gaat, ofwel (vanaf 22 km) richting Karkoolbos voor een bijkomende lus. In die tijd van het jaar kleurt de blauwe boshyacint het bos in een blauwpaarse gloed en prikkelt de geur van wilde daslook de zintuigen. Elke rasechte natuurliefhebber zal dit zeker weten te appreciëren.

 

Maar er is nog meer! Een Mattentaartentocht zonder onze culinaire specialiteit zou er geen zijn. Ook deze keer geven we de gratis halve mattentaart niet weg bij de start, maar op de Markt, meer bepaald in de thuishaven van de Toeristische Dienst van de Stad Geraardsbergen. In het bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen wordt daar nog gratis een tas koffie bij geserveerd. Hier krijgt men ook de kans om deel te nemen aan een wedstrijd met mooie prijzen. Vergeet verder een bezoek aan het Manneken Pis en de rommelmarkt niet. Ter gelegenheid van de opening van het Toeristisch Seizoen en de Dag van de Mattentaart zal er trouwens op de Markt de ganse dag van alles te beleven zijn.

 

Naar goede gewoonte stellen wij ook, zolang de voorraad strekt, voordelige pakketten mattentaarten te koop (vijf kopen + 1 gratis). Wie ze wil aankopen en mee huiswaarts nemen, wordt aangeraden ze voor de wandeling te bestellen.

 

Ook de kleinsten komen bij ons aan hun trekken. Wie 6 of 8 km wandelt, kan deelnemen aan een fotozoektocht en wie 10 of 12 km stapt aan een vragenzoektocht. Na de tocht krijgen de kinderen, ook zij die een andere afstand wandelden, op vertoon van hun inschrijfkaart een speciale attentie. Terwijl de ouders napraten bij een drankje kunnen ze in het springkasteel nog de allerlaatste energie opgebruiken.

 

En er is ook nog “Sportief wandelen”… Test eens jezelf. Wie graag weet hoe sterk hij of zij in het wandelen is, kan deelnemen aan het Sportief Wandelen. Voor meer informatie hierover verwijzen we graag naar http://www.sportiefwandelen.be

 

Deze tocht telt verder ook mee voor onze Prior Trofee. Wie de spaarkaart nog niet heeft, kan ze vragen en door deel te nemen aan vier van onze tochten, sparen voor een fles Prior (of Bio appelsap) van 75 cl.

 

Wie met de trein komt, bereikt na een luttele 250 m reeds de startzaal. Wie met de auto komt, wordt door parkeerwachters naar de dichtst bijgelegen vrije parking geleid.

 

Start en Aankomst: Koninklijk Atheneum, Papiermolenstraat 103 GERAARDSBERGEN Inschrijfrecht: Federatieleden: € 1,10 / Niet Leden: € 1,50

 

Vrije start tussen 7u tot 15u * Aankomst tot 18u

 

Afstanden: 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 22, 26, 32 en 42

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2016
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief