GERAARDSBERGEN ontwikkelde een schoolroutekaart met veilige fietsroutes

C21

GERAARDSBERGEN ontwikkelde een schoolroutekaart met veilige fietsroutes

Editiepajot_jimmy_godaert_geraardsbergen_ontwikkelde_een_schoolroutekaart_met_veilige_fietsroutes
 

Tweehonderd leerlingen van de Geraardsbergse basisscholen fietsten gisteren de Schoolroutekaart in. Die toont de veilige fietswegen van en naar school. De kaart brengt ook de knelpunten op die routes in beeld, en dat zijn er nog heel wat.

 

Veilig heen en terug naar school fietsen of wandelen, hoe doe je dat? Een vraag waar niet enkel kinderen en ouders mee worstelen, dat bleek bij de opmaak van de Schoolroutekaart. Die kwam er na heel wat overlegsessies tussen de vertegenwoordigers van de provincie, stad, scholen, jeugdvereningen, de Fietsersbond en lokale politie. Het resultaat werd gisteren voorgesteld tijdens een inrijmoment waarbij tweehonderd scholieren met fiets naar jeugdcentrum De Spiraal peddelden om er kennis te maken met de Schoolroutekaart.

 

Er was onder meer een delegatie van de Sint-Lutgardisschool uit Zandbergen. De kinderen fietsten samen met directeur Johan De Cooman en juf Christa langs fietsveilige wegen naar De Spiraal, waar de Schoolroutekaart voor het eerst werd opengevouwen. “Ik kom vaak met de fiets naar school, maar soms word ik met de auto aan de schoolpoort afgezet”, zegt Elias (9). “Als ik fiets, draag ik een helm en een fluohesje, dat is veiliger.”

 

Die felgele jasjes krijgen ze van juf Christa die erover waakt dat de fietsende leerlingen goed zichtbaar zijn in het verkeer. Marthe (9) komt steevast te voet of met de fiets naar school. “Ook als het slecht weer is, dat schrikt mij niet af. Ik woon niet echt ver van school, maar toch is de weg ernaartoe niet helemaal veilig. Er is namelijk geen fietspad, dat zou dus beter kunnen.”

 

Marthe en de andere Geraardsbergse scholieren kunnen voortaan de Schoolroutekaart raadplegen om van en naar school te gaan via alternatieve wegen. Die geeft een overzicht van fietsveilige routes verspreid over het stadscentrum en de vijftien deelgemeenten.

 

Er zijn wel ook heel wat knelpunten in kaart gebracht. Zo is de as vanaf de Oudenaardsestraat in Goeferdinge tot de Markt bezaaid met ‘aandachtspunten’ waar de fietsende scholieren heel goed uit hun doppen moeten kijken om veilig op school te geraken. En de te mijden straten zijn onder meer de Groteweg in Overboelare, de Brambroek in Ophasselt en de Edingseweg naar Moerbeke.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2016
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief