GERAARDSBERGEN - Tentoonstelling Chantillykant in ´t Aloam

C21

GERAARDSBERGEN - Tentoonstelling Chantillykant in ´t Aloam

Editiepajot_jimmy_godaert_tentoonstelling_chantillykant_in___t_aloam

Naar aanleiding van 10 jaar Museum ´t Aloam richt het Geraardsbergse Chantillykantmuseum een tijdelijke tentoonstelling in over deze kant.

 

Geraardsbergen was in de 19de eeuw internationaal bekend voor de productie van de zwarte zijden kant. Deze kantsoort werd alleen gebruikt voor de vrouwenkleding. De hoepelrokken werden versierd met stroken kant. Ook werden waaiers, stola´s, mitaines, parasols en kousen inzetstukken die pasten bij de toenmalige mode van de burgerij gebruikt. Verschillende kantwerksters klosten een strook van het geheel. De stukken werden later aan elkaar gezet zodat geen enkele kantwerkster een afgewerkt stuk kon maken.

 

Na de verhuis van het kantmuseum van de Abdij naar het noodmuseum in de Collegestraat bleef het grootste deel van de collectie in dozen.  Verleden jaar tijdens de erfgoeddag stelde de conservator Ingrid Lewyllie een deel  van haar woning open om het grote publiek te laten kennis maken met een deel  van  de collectie. Dit jaar, op zondag 15 mei gaven Ingrid Lewyllie en haar collega Ghislaine Moors een demonstratie Chantillykant klossen in ‘t Aloam. De bezoekers werden verwelkomd met een natje en droogje.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mei 2016
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief