GERAARDSBERGEN - Conformiteitsattest voor je huurwoning

GERAARDSBERGEN - Conformiteitsattest voor je huurwoning

Editiepajot-logo-geraardsbergen-

Vanaf 1 januari 2017 heb je een conformiteitsattest nodig om je woning te verhuren. Ontdek wanneer en hoe je zo’n attest aanvraagt.

 

Wat? Je krijgt een conformiteitsattest wanneer je woning of kamer voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen van de Vlaamse Overheid. Het attest laat dus zien dat jij als goede huisbaas een kwaliteitsvolle woning voorziet voor je huurder.

 

Hoe? Het attest vraag je per brief of per e-mail aan bij de dienst Wonen. Goed Wonen vzw maakt dan zo snel mogelijk een afspraak om je woning te controleren. Als je woning voldoet aan de kwaliteitsnormen krijg je een conformiteitsattest. Afhankelijk van het puntenaantal dat je woning scoort, is je attest vijf of tien jaar geldig.

 

Uitzonderingen? Nieuwe woningen worden na de eerste ingebruikname 15 jaar vrijgesteld van dit reglement.

 

Wanneer? Het conformiteitsattest treedt niet voor iedereen op hetzelfde moment in werking.

– Vanaf 1 januari 2017 moet je voor iedere nieuwe verhuring, te huur stelling of ter beschikking stelling op het hele grondgebied van Geraardsbergen een conformiteitsattest aanvragen voor je mag verhuren.

– Is je woning reeds voor 1 januari 2017 verhuurd, dan gebeurt het proces in fases.

 

Verhuur je een woning of stel je een woning ter beschikking in het centrum van Geraardsbergen? Dan moet je voor 1 januari 2019 over een conformiteitsattest beschikken.

 

Verhuur je een woning in Nederboelare, Overboelare of Onkerzele? Dan moet je voor 1 januari 2020 een conformiteitsattest hebben.

 

Verhuur je een woning in een andere deelgemeente? Dan heb je nog tijd tot 1 januari 2021 om een attest te verkrijgen.

 

Opgelet, als je niet tijdig een attest aanvraagt, krijg je een GAS-boete.

 

Kostprijs? De aanvraag van een conformiteitsattest kost je 120 euro. Wanneer het conformiteitsattest kan afgeleverd worden binnen de wettelijke termijn van 60 dagen, te rekenen vanaf de aanvraagdatum, wordt er 60 euro terugbetaald.

 

Wanneer je je woning nog moet verbouwen om conform te zijn aan de Vlaamse Wooncode en je bereid bent te verhuren aan een gezin met een laag inkomen, kan je een extra premie van 2.500 tot 3.500 euro krijgen van het OCMW. Als je hiervoor wil samenwerken met het sociaal verhuurkantoor, kan je zelfs tot 6.500 euro terugkrijgen.

 

Meer info over deze premie:

OCMW Geraardsbergen, Kattestraat 27, 054 43 20 00 of Dienst Wonen, Weverijstraat 20, 9500 Geraardsbergen, wonen@geraardsbergen.be, 054 43 44 81

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jan 2017
Jimmy Godaert
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief