GERAARDSBERGEN - Het landschap nader bekeken’: schilderijen van Rik Van Damme

GERAARDSBERGEN - Het landschap nader bekeken’: schilderijen van Rik Van Damme

Jim_2671
 

Vrijdag ging de Geraardsbergse bibliotheek in de Gasthuisstraat de tentoonstelling ‘Het landschap nader bekeken’: schilderijen van Rik Van Damme  van start.

 

Rik Van Damme (1939) is van opleiding historicus. Tot 2004 was hij leraar geschiedenis en esthetica aan het College van Ninove.

 

In Ninove ontmoette hij schilder Maurits Van Saene. Die overtuigde hem om zelf de stap te zetten naar de praktijk van het schilderen. Van Saene, meester van de gestileerde landschappen en de eenvoudige lijn, begeleidde en inspireerde hem daarbij. Ook na zijn dood in 2000 bleef hij de artistieke mentor van Rik Van Damme.

 

Aan de kunstacademie van Geraardsbergen ging Rik naderhand de lessen volgen van Marnik Baert. Die hanteerde een heel andere benadering. Van hem leerde Rik het belang van de constructie en de goedgeplaatste toetsen.

 

Elke schilder heeft een inspiratiebron waaruit hij put. Voor Rik is dat de natuur. Wandelingen aan zee of in het bos zuiveren zijn geest. Het contact met de bijna mystieke stilte roept indrukken en beelden bij hem op die hij in zijn doeken wil vastleggen.

 

Wat dan volgt is een scheppings- en rijpingsproces van lange adem. Stap voor stap, laag voor laag zoeken naar de juiste toets, de juiste kleur. Details worden gemeden. Het doel is een krachtige, gebalde, messcherpe expressie. De kijker moet met één oogopslag gegrepen worden door het beeld. En zo worden edele eenvoud en gewijde stilte kunst.

 

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 28 februari, tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jan 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief