GERAARDSBERGEN - Markt en Manneken-Pis als thema van Krakelingenstoet

C21

GERAARDSBERGEN - Markt en Manneken-Pis als thema van Krakelingenstoet

Jim_4951
 
Jim_5177
 
Jim_5077
 
Jim_5265
 
Jim_5369
 
Jim_5400
 

Zondag was het weer zover. Tijd voor het jaarlijkse dubbelfeest van Krakelingen en Tonnekensbrand, het op eeuwenoude tradities gestoelde dubbelfeest dat het begin van de lente en de eindeloze cyclus van het leven symboliseert.

 

Met als thema ‘de Markt’ bouwde het comité de historisch-volkskundige stoet op rond een centrale plaats in de stad die zowel op historisch vlak als wat betreft architectuur, handel, rechtspraak, ontspanning, enz, een lange geschiedenis heeft. Loodgieters die moesten zorgen voor de drinkwatervoorziening (Marbol, Manneken – Pis), rederijkers, kruisboogschutters, kaatsers,  bouwers en vernielers, de beul met de guillotine in 1817, de alomtegenwoordige Duitse commandant Schwartz, de kiosk, het kaatsgebeuren: ze hebben allemaal ooit hun stempel gedrukt op de Markt van Geraardsbergen en werden in de Krakelingenstoet op een originele, verrassende manier even opnieuw tot leven gewekt.

 

Speciaal voor deze stoet waren er dertien jongetjes die Manneken-Pis gestalte gaven, en de Markttaferelen becommentarieerden. Zij konden op heel wat  applaus rekenen.

Voor de meerwaardezoeker werd op een twaalftal locaties op het parcours uitleg gegeven bij de verschillende taferelen.

 

Na de stoet was er het unieke spektakel aan de Oudenbergkapel, met het visjesdrinken door de notabelen en de krakelingenworp. Wie goed grabbelt maakte kans op een uniek krakelingenjuweel t.w.v. €750.  De gelukkige winnaar van de gouden krakeling werd Doriane Van Naemen uit Goeferdinge.

 

’s Avonds werd dan nog het op de Oudenberg dan nog het Tonnekesbrand gehouden. Dit vuur dat de komst van de lente inluidt wordt dan beantwoord door andere vuren in de deelgemeenten, de walmkesbrand.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief