GERAARDSBERGEN - Karmelieten herdenkt de gebroeders Van Raemdonck

C21

GERAARDSBERGEN - Karmelieten herdenkt de gebroeders Van Raemdonck

Jim_6348
 

Frans en Edward Van Raemdonck, oud-leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut, sneuvelden in de nacht van 25 op 26 maart 1917. Honderd jaar later maakt hun verhaal van onvoorwaardelijke inzet en broederliefde nog indruk op hun vroegere school.

 

Alhoewel Edward en Frans in Temse woonden zaten ze in 1912 op de schoolbanken van het Geraardsbergse Sint-Jozefsinstituut, beter bekend als het Karmelieten. De gebroeders meldden zich in 1914 als vrijwilliger aan bij het Belgische leger. Ze dienden als sergeant bij het 24ste linieregiment.

 

In 1917 vochten ze aan het IJzerfront, toen ze in de nacht van 25 op 26 maart deel uitmaakten van een raid op de Duitse stellingen in Steenstrate. Frans raakte gewond en keerde niet terug, broer Edward ging hem zoeken. Volgens de legende zijn ze in elkaars armen gesneuveld.

 

Een aangrijpend verhaal van onvoorwaardelijke broederliefde dat honderd jaar later nog nazindert in het Karmelieten. Er is een gedenkplaat opgehangen in het schoolpand met de tekst ‘Zij minden elkander, zij minden hun volk’.

 

Jaarlijks trekken de vijfdejaars naar de Westhoek. Ze maken er een fietstocht langs de oorlogskerkhoven en stoppen dan ook steevast aan het monument dat werd opgericht voor de gebroeders Van Raemdonck.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief