GERAARDSBERGEN Diss draaiorgelfestival waardige opvolger van Hooghuysfestival

GERAARDSBERGEN Diss draaiorgelfestival waardige opvolger van Hooghuysfestival

9
 
8
 

In Diss, Engeland, werd vorige zondag het eerste draaiorgelfestival georganiseerd. Een groep van orgelspelers die jarenlang naar Geraardsbergen afzakten voor het Internationaal Hooghuysfestival, vonden het zonde dat dit festival in 2015 eindigde ter gelegenheid van op zijn 10de verjaardag.

 

Zij opperden dan ook om met hetzelfde volksgevoel een dergelijk festival op te zetten in Engeland. Luc Bal, organisator van het Geraardsbergse festival, werd snel gevraagd om te helpen en te adviseren. In 2016 werd ter plaatse nog afgestapt om met raad en daad bij te staan, samen met Johan Hellinckx en Jimmy Godaert.

 

Vorige zondag was het dan zover. Onder een stralende zon stonden er zo’n 40 tal orgels over het centrum van de stad Diss verspreid. De stad liep heel snel vol en genoten van het muzikaal erfgoed, waaronder heel wat in België gebouwde orgels. Net zoals in Geraardsbergen werden tal van nevenactiviteiten voorzien en standjes langs het parcours. Luc Bal en zijn Geraardsbergs team zagen dat het goed was en noteerden de verbeterpunten voor de volgende editie.

 

De lokale organisatie gaf verder de prijsuitreiking in handen van Luc Bal, die samen met Johan Hellinckx, alle orgelspelers bezocht in aanwezigheid van het gemeentebestuur en de voorzitster van de Engelse vereniging van orgel eigenaars MOOS.

 

“In Diss werd een volwaardige opvolger gevonden voor Geraardsbergen. Met hetzelfde volkse en gezellige gevoel, waarvoor wij bij de orgelliefhebbers uit gans Europa geprezen werden. Hier en daar moesten we zelf blozen omdat zij onze zaken integraal hadden overgenomen, maar met hun Engels gevoel er zelfs iets beter van gemaakt hadden” aldus Bal en verder  “nu wacht hen de uitdaging om er een gelijkwaardig vervolg aan te breien en zij zullen steeds op onze hulp kunnen rekenen.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 10 jun 2018
Jimmy Godaert | 05 jun 2018

archief