GERAARDSBERGEN - Wandelen in de natuur doe je op de Natuurreservatentocht van de Padstappers

GERAARDSBERGEN - Wandelen in de natuur doe je op de Natuurreservatentocht van de Padstappers

890lok5w38-wandelen-in-de-natuur-doe-je-met-de-natuurreservatentocht
 

De Padstappers organiseren op zondag 24 september   een natuurtocht en schenken  bovendien een deel van de opbrengst van deze dag aan Natuurpunt.  Starten kan tussen 7.30u en 15u vanuit de werkplaats van Derito, Hasseltkouter 57, in Ophasselt. Kostprijs 1.5 €.

 

De wandelaars op de korte afstanden (7 en 10 km) blijven rond Ophasselt zullen genieten van een stukje Moenebroek en Hasseltbos. Ze maken kennis met Hof te Papemunte en wandelen door de gehuchten Palingkouter en Groene Weg. De rustpost aan de kerk van Ophasselt verwacht hen met de nodige bevoorradingsmogelijkheden. Op deze afstanden wordt opnieuw een wandelzoektocht voor kinderen voorzien.

 

Vanaf 14 km trekken de wandelaars ook naar de rustpost in Schendelbeke, van waaruit ze op verkenning gaan naar de Boelaremeersen (22 en 32 km), het natuurreservaat Moenebroek (14, 18, 22, 26 en 32 km), het natuurgebied de Nuchten (26, 32 km) en de landelijke gemeenten Idegem, Appelterre, Zandbergen (rustpost voor 26 en 32 km) en Smeerebbe-Vloerzegem. Deze dorpen zijn stuk voor stuk omgeven door velden, weiden, landerijen, verruigd grasland en bossen zoals de namen van de plaatsen waar ze doortrekken al eeuwen aangeven: Broeken, Braambroek, Mussenhoek, Boskouter. Een groot aantal interessante gesloten hoeven uit eind 18de eeuw bevestigen het agrarisch karakter van de streek.

 

Maar de blikvangers zijn natuurlijk de natuurgebieden. De stappers op de 22 en 32 km doen als enigen de Boelaremeersen aan. Dit gebied wordt bevolkt door broedvogels. Ook amfibieën en libellen vinden het een waardevol gebied. Het Moenebroek, waar alle afstanden zijn doorgetekend, wordt gevormd door een nat elzenbos met enkele bronnen en een groot aantal kwelzones. Doordat de bronnen winter en zomer de bodem nathouden, kunnen er maar weinig bomen groeien. Enkel zwarte els kan er overleven. Natuurgebied de Nuchten is dan weer het  ideale biotoop voor de  ijsvogel, de blauwborst en de roerdomp. De wandelaars op de 26 en 32 km verkennen Nuchten via een aantrekkelijk knuppelpad dat hen dwars doorheen het drassige gebied voert.

 

Alle afstanden sluiten hun tocht immers af door het Hasseltbos, op en over de Gapenberg. Dit 25 ha grote “Europees Natura-2000” bos biedt onderdak aan diersoorten zoals de buizerd, sperwer, boomklever, vos en bunzing.

 

Na dit alles worden de wandelaars terug in de startzaal verwacht, waar de kinderen hun oplossing van de kinderzoektocht ruilen tegen een tof geschenkje en de volwassenen nog wat nakaarten.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy Godaert | 04 jul 2018
Jimmy Godaert | 27 jun 2018
Jimmy Godaert | 27 jun 2018

archief