GERAARDSBERGEN - Manneken – Pis eindelijk aangekleed op het Textiel Festival 2017

GERAARDSBERGEN - Manneken – Pis eindelijk aangekleed op het Textiel Festival 2017

Jim_3144
 

TIO3, het Textiel & Businesscenter speelt alweer een actieve rol in het Textielfestival van Ronse.

 

Tijdens deze editie vindt er gedurende het volledige week-end een publiekstentoonstelling plaats in samenwerking met het Broederschap van het Manneken – Pis uit Geraardsbergen. Het oudste Manneken –  Pis is 160 jaar ouder dan zijn beroemde tegenhanger uit Brussel.

 

Het museum uit Geraardsbergen wordt leeggehaald en de Mannekes verhuizen uitzonderlijk naar TIO3 in Ronse. Een unieke mogelijkheid om dit tot event en businesslocatie gerenoveerde hospitaal te bezoeken, want de Manneken Pis beeldjes staan doorheen het ganse gebouw, tot op de panorama zalen waar een uniek zicht is op Ronse en de Vlaamse Ardennen. En er is een gratis leuke wedstrijd ter plaatse.

 

Het Fab(ric)Lab, de design- en ontwerp studio van TIO3 zullen eigen beeldjes aankleden met de modernste modetechnieken. Deze beeldjes worden dan op zondag 24 september tijdens een speciale verbroedering en huldiging geschonken aan het museum. Tijdens deze speciale huldiging worden verschillende “Ronsenaars” opgenomen in het Broederschap van het Manneken-Pis en ridderlijk geslagen tot ambassadeur. Wie dit zijn, kan iedereen ontdekken op de dag zelf vanaf 11u00. Dit in aanwezigheid van de stadbesturen van Ronse en Geraardsbergen.

 

Fab(ric)Lab pakt uit met speciaal programma

Naast de designer aangeklede Manneken-Pis beeldjes zorgt het Fab(ric)Lab voor heel veel decoratie doorheen het gebouw, telkens gemaakt met verschillende technieken die tijdens de workshops kunnen worden aangeleerd. De grote laser neemt ook een groot aandeel in deze technieken.

 

Het Fab(ric)Lab pakt ook uit met enkele gekende namen zoals Tine De Ruysser en Anita Evenepoel die hun tentoonstelling “Make Space for the Little Black Dress”  naar TIO3 te Ronse brengen. “Make Space for the Little Black Dress” is een collaboratie van Anita Evenepoel en Tine De Ruysser, twee ontwerpsters die al heel hun carrière experimenteren met materialen en technieken, en nu voor de eerste keer samenwerken. Voor deze tentoonstelling maken ze gebruik van hedendaagse technieken om de eigenschappen van Spacer stoffen uit te buiten. Een combinatie van lasersnijden, embossing en thermisch vervormen resulteren in subtiele en expressieve ingrepen in de Little Black Dress.   Tine De Ruysser en Anita Evenepoel ontmoetten elkaar tijdens een workshopweek in TIO3 in 2014. De eerste jurk, die aanzet gaf tot het gemeenschappelijk project werd gemaakt tijdens deze workshop.   Voor het textielweekend 2017 in TIO3 worden enkele van de recente concept-jurkjes verder uitgewerkt. Daarnaast experimenteert Tine met de mogelijkheden van het plooien en plisseren van stoffen om tot draagbare stukken te komen. Ook hiervan zal werk te zien zijn.  Voor beide collecties zal het ontwerp-proces gevisualiseerd worden aan de hand van tekeningen, stalen, proefstukken, technische notities en dergelijke.

 

Verder is er gedurende de ganse weekend een “ Doorloop” film in de Aula en op zaterdagavond de hoog geprezen filmvoorstelling “ VALENTINO, The Last Emperor” over het leven van dit mode- icoon.

 

De workshops op zaterdag met Tine De Ruysser en op zondag met de scan- en cuttechniek staan open voor het publiek en zijn zeer speciaal voor deze editie van het Textielfestival opgezet.

 

Het uitgebreide programma zal men terugvinden op www.textielfestival.be en http://www.tio3.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy Godaert | 04 jul 2018
Jimmy Godaert | 27 jun 2018
Jimmy Godaert | 27 jun 2018

archief