GERAARDSBERGEN - Ledenaantal Geraardsbergse jeugdbewegingen stijgt met 16%

C21

GERAARDSBERGEN - Ledenaantal Geraardsbergse jeugdbewegingen stijgt met 16%

Dagvandejeugdbeweging2017
 

Jeugdbewegingen doen het goed

“Ondertussen zitten in Geraardsbergen bijna 900 kinderen in een jeugdbeweging”, zegt schepen van jeugd Fernand Van Trimpont. “Tegenover de telling in 2013 is het ledenaantal gestegen met 16%.”

 

Er zijn ook 2 nieuw erkende verenigingen: Ejong (Evangelische jongeren) en Jeugd Rode Kruis.

 

Chiro Elegast Idegem kampte met een leidingstekort. We hebben ervoor gezorgd dat hun werking niet verloren ging. Sinds vorig jaar zijn ze samengegaan met Chiro Regenboog Nederboelare. Ik vind het immers heel belangrijk dat ook in de deelgemeenten onze jeugdbewegingsleven in stand wordt gehouden.

 

De overige jeugdbewegingen zijn Chiro Sint-Bartel jongens, Chiro Sint-Bartel meisjes, Chiro Moevia, KSA Geraardsbergen, Jokri en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu.

 

Record

Zondag laatsleden vestigde KSA Geraardsbergen alvast een persoonlijk record. Liefst 192 KSA’ers kwamen op zondagnamiddag afgezakt naar het lokaal in Onkerzele om er samen een prachtige zondagnamiddag te beleven. Het hoeft geen tekening dat dit heel wat organisatie vergt.

 

Goede ondersteuning

De (onschuldige) strijdbijl tussen de verschillende bewegingen is al een tijdje begraven. Samen met de jeugddienst en de jeugdraad zorgen we ervoor dat de jeugdbewegingen goed samenwerken en elkaar versterken. We werken rond gezamenlijke thema’s zoals duurzaamheid en toegankelijkheid. Voor de leiding voorzien we jaarlijks een vormingsmoment.

 

Vanuit de stad ondersteunen we de werking van de jeugdbewegingen. Naast de pedagogische begeleiding krijgt elke jeugdbeweging ook een basissubsidie die ze moeten “verdienen”. Aan de hand van criteria als duurzaamheid, laagdrempeligheid, frequentie en ledenaantal worden de subsidies verdeeld. Ook voor het kampvervoer en voor infrastructuurwerken kunnen ze bij ons terecht. Via dit subsidiereglement willen we een kwaliteitsvolle werking van de verenigingen stimuleren en ondersteunen.

 

Duwtje in de rug

Gezinnen die het wat moeilijker hebben worden financieel gesteund bij de aankoop van een uniform, lidgeld of deelnamegeld aan het kamp. Zo zorgen we ervoor dat er niemand om budgettaire redenen uit de boot valt en zoveel mogelijk kinderen kunnen deelnemen aan het jeugdbewegingsleven.

 

Leerschool voor het leven

 

“Het is knap dat de jongeren, ondanks de zeer diverse mogelijkheden, vandaag ook nog steeds voor de jeugdbeweging kiezen,” zegt schepen Van Trimpont. “Ik kom zelf uit de jeugdbeweging. De jeugdbeweging is veel meer dan spel en tijdverdrijf. De jeugdbeweging is een leerschool voor het leven en was ook voor mij de basis voor mijn verdere engagementen.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief