GERAARDSBERGEN - Gesmede miniatuurharp voor het graf van Don Digno Garcia

C21

GERAARDSBERGEN - Gesmede miniatuurharp voor het graf van Don Digno Garcia

890oostvlamingvande-week-digno-garcia
 

Op zaterdag 28 oktober om 15 uur zal op het kerkhof van Geraardsbergen, de inwijding  en plaatsing van een gesmede miniatuurharp op het graf van Don Digno Garcia plaatvinden. Een mooi eerbetoon aan een bijzondere Geraardsbergenaar.

 

Diego, wie ben je eigenlijk?

Ik ben één van de twee zonen van Digno Garcia en span mij dagelijks in om de muziek van mijn vader levend te houden en zijn muziekpatrimonium te beschermen. Hiervoor werd in 1995 de vzw Cascada opgericht.

 

Diego, je vader verwierf in de jaren  50 -60 heel wat roem ,vertel hier eens wat over?

Digno Garcia was een Paraguayaans artiest die met subsidie van de staat in de jaren ’50 een tournee door Europa maakte met zijn groep ‘Trio Los Paraguayos , teneinde de traditionele muziek en folklore bekend te maken.

 

Met de band verwierven ze in Europa heel wat bekendheid met liedjes als Guantanamera, La Felicidad, Brigitte Bardot, ect… Mijn vaders versie van Guantanamera sloeg wereldwijd in als een bom.

 

Hoe kwam hij in Geraardsbergen terecht?

Op tournee in België leerde hij in Knokke mijn moeder Vera Engelen kennen. Mijn grootmoeder Laure Pauwels , was de zaakvoerder was van restaurant Belle Vue, de zaal Plaza en een Brasserie in Knokke waar Digno en zijn groep frequent optraden. Na hun optreden bleven ze meestal nog wat nakaarten. Op een dag zag Digno mijn moeder aan het werk in de zaak. Hij vroeg Laureken of haar dochter eens uit eten mocht, … en in1962 trouwde hij met  Vera en ze vestigden zich in Geraardsbergen.

 

Je houdt de herinnering aan je vader wel levend, hoe doe je dit?

We houden de herinnering aan Digno Garcia levend door de vzw Cascada die het nalatenschap van Digno Garcia beheert.

 

Casada organiseert ook events, dikwijls met een Spaanse toets. Met de middelen verworven uit deze projecten houden we de muziek van Digno Garcia levend. We hadden ook meer dan 20 jaar La Fiesta – Digno Garcia para Siempre’ waar heel veel bekende namen op de planken stonden.

 

Aan wat mogen wij ons zaterdag 28 oktober verwachten?

Al lang speelde bij mij het idee een Paraguayaanse harp, hét symbool van Digno Garcia, zijn graf te laten tooien omdat dit instrument zijn visitekaartje was. Hiermee veroverde hij vele harten. Op zaterdag 28 oktober is het dan zover en wordt een gesmede miniatuurharp, gemaakt door smid Franky Bruylandt, op het graf van mijn vader geplaatst.

 

Staat er na de herdenkingsplechtigheid nog iets op het programma?

Om 18.30u kan iedereen die dit wil met de familie Garcia een gerechtje in t’Zoete p’Antje Stationsplein 17 te Geraardsbergen, te nuttigen. Tijdens het etentje is er muzikale begeleiding harp Reserveren kan via diego.garcia@telenet.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 okt 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief