De bibliotheek van GERAARDSBERGEN heeft een uitstekend jaar achter de rug

C21

De bibliotheek van GERAARDSBERGEN heeft een uitstekend jaar achter de rug

Jim_5429
 

Het aantal leden steeg in 2017 met 722 naar 8471, dat is precies 25% van de bevolking en het hoogste aantal ooit sinds de oprichting van de bib 30 jaar geleden. Bibliothecaris Paul De Taeye: ‘Die stijging is in de eerste plaats te verklaren door het groter aantal scholen dat in klasverband boeken komt uitlenen. Er waren vorig jaar maar liefst 578 klasbezoeken. Dat zijn er bijna 3 per schooldag en ook al het hoogste aantal ooit.”

 

Het aantal uitleningen daalde heel lichtjes tot 211.023, een niet-significante daling van 0,04%. Paul De Taeye: ’De uitleen van jeugd- en volwassenenboeken blijft het goed doen en stijgt zelfs wat. De daling is vooral te wijten aan cd’s, dvd’s en het filiaal in Moerbeke.’

 

In 2017 organiseerde de bib maar liefst een 100-tal activiteiten: workshops, cursussen, lezingen, leesbevorderingsacties, leesgroepen, … De meeste activiteiten waren bedoeld voor scholen (meer dan 1700 leerlingen bereikt). En veel aandacht gaat traditioneel ook naar e-inclusie en mediawijsheid (met onder meer computercursussen en workshops nieuwe media). In totaal bereikte de bib meer dan 5200 mensen met haar activiteiten. Speciale aandacht was er zoals gewoonlijk voor kansengroepen zoals anderstaligen en kansarmen.

 

Het aantal bezoekers dat over de vloer komt (ook mensen die niets uitlenen, maar bijv. een krant of tijdschrift lezen) steeg naar 72.989. Dat zijn gemiddeld 242 bezoekers per dag.

 

Schepen Vangeyte: “Die goede cijfers bewijzen eens te meer dat onze stad dringend nood heeft aan een groter, modern en goed uitgerust gebouw, waar de bib haar informatieve en educatieve werking ten volle kan ontplooien. Onze inwoners hebben niet enkel nood aan ontspanning, maar ook aan informatie. En het nieuwe kenniscentrum zal in die behoefte voorzien. We hopen het nieuwe gebouw eind 2019 te kunnen betrekken.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jan 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief