Jong CD&V GERAARDSBERGEN roept op tot deelname aan CurieuzeNeuzen-project rond luchtkwaliteit

C21

Jong CD&V GERAARDSBERGEN roept op tot deelname aan CurieuzeNeuzen-project rond luchtkwaliteit

Fb_img_1519842340407

De Standaard, de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij lanceren CurieuzeNeuzen Vlaanderen, een grootschalig project waarbij 20.000 Vlamingen de kwaliteit van de lucht in hun straat kunnen meten. Een internationale primeur.

 

Om een fijnmazig beeld te krijgen van de luchtkwaliteit op straatniveau, zoekt het onderzoeksproject CurieuzeNeuzen Vlaanderen 20.000 Vlamingen die een maand lang in hun straat proefbuisjes willen hangen om zo luchtstalen te nemen.


De resultaten zullen wetenschappers en beleidsmakers een beter zicht geven op de blootstelling van de Vlamingen aan luchtverontreiniging en de effecten op onze gezondheid. Vlaanderen zorgt hiermee voor een wereldwijde primeur. Nooit eerder werd dit over zo’n groot gebied in kaart gebracht.

 

De resultaten van dit onderzoek worden in september bekendgemaakt. Vlamingen zullen dan kunnen zien waar er te hoge concentraties zijn van gevaarlijke dieseluitlaat, of waar net de gunstigere zones liggen.

 

“Het is niet de eerste keer dat burgers worden ingezet om luchtvervuiling in kaart te brengen”, zegt Jong CD&V voorzitter Jef Van der Mynsbrugge.


Vorig jaar was er het Airbezen project, waarbij inwoners van Oost-Vlaanderen  een aardbeiplantje op de vensterbank zetten als fijnstofverklikker.

 

“Ook nu zal het belangrijk zijn mee te doen met dit onderzoek. We moeten ervoor zorgen dat ook in onze eigen stad metingen gebeuren. Als veel mensen meedoen, zijn er ook nu weer cijfers voor Geraardsbergen en sensibiliseer je automatisch de bevolking. Bovendien is het een sterk signaal voor het beleid.” besluit jongerenvoorzitter Van der Mynsbrugge.


Gezinnen, scholen, bedrijven en verenigingen kunnen zich inschrijven tot 20 maart via www. curieuzeneuzen.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mrt 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief