GERAARDSBERGEN - Kapitteldag Manneken – Pis in teken van 950 jaar stadskeure

C21

GERAARDSBERGEN - Kapitteldag Manneken – Pis in teken van 950 jaar stadskeure

890dwfrontw22kapittldag-manneken-e28093-pis-in-teken-van-950-jaar-stadskeure
 

Op zondag 3 juni vindt de 26ste Kapitteldag van de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis plaats. Het gebeuren start om 10.30 uur in de raadzaal van het Stadhuis, Markt te 9500 Geraardsbergen met een kapittelzitting, waarbij enkele prominenten en leden van bevriende broederschappen als ambassadeur van het Manneken-Pis zullen toetreden.

 

Tevens zal Dean De Smet, ontwerper van het tijdschrift De Belleman van het Geraardsbergse Manneken-Pis als grootmeester in het Kapittel van de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis opgenomen worden.

 

Naar aanleiding van het feestjaar rond 950 jaar Stadskeure, wordt er dit jaar echter een ganse dag gevierd. Hiervoor kon de broederschap beroep doen op de medewerking van de dienst Vrije Tijd Cultuur en Toerisme van de stad en de Reuzengilde van Geraardsbergen.

 

Doorlopend zal een projectie in Manneken-Pis museum, achteraan het toeristisch infokantoor  Visit Geraardsbergen, rond het thema ‘Manneken-Pis en de kapitteldag te bekijken zijn.

 

Zoals reeds vermeld kreeg  950 jaar geleden  Geraardsbergen als eerste Vlaamse stad een stadskeure. Hierin stonden één of meer bijzondere plaatselijke voorrechten en vrijdommen. Ter gelegenheid van dit gebeuren wordt naast de Kapittelzitting om 12.00u een eerste beeldje ter ere van Boudewijn VI , de graaf die de stad eerste vrijheden schonk, onthuld.  Vanaf 13.30 is er animatie op het marktplein en zal onder andere zanger/ schrijver Herwig De Weerdt  zijn nieuw plakkaatlied  voorstellen.  Om 15.00u worden de beeldjes van de scholen die deelnamen aan de wedstrijd ‘Versier je Manneken-Pis’ voorgesteld, waarna om 15.30u een tweede onthulling van een Manneken-Pis plunje ‘De Naturist’ volgt. Dit beeldje zal geschonken worden door de ‘Federatie van het Belgisch Naturisme’ naar aanleiding van  hun open terreinen dag.

 

Het bestuur van ‘Reuzen in Vlaanderen’ zal omstreeks 16.00u aan het stadsbestuur een ereteken Geraardsbergen Reusvriendelijke Stad schenken en om 16.30u zal in samenwerking met de Reuzengilde van Geraardsbergen en nieuw reus voorgesteld worden. Het is evident dat er een link zal zijn tussen het kleinste en het grootste manneken van Geraardsbergen.

 

Om 17.00u volgt de Gouden Manneken-Pis worp, waarbij een waardevol juweel kan gewonnen worden en de dag wordt afgesloten om 17.30u met de bekendmaking van de winnende klas die deelnam aan de wedstrijd ‘Versier je Manneken-Pis’.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief