GERAARDSBERGEN - ’t Komisjken, de voedselherverdeelwinkel in wijkcentrum De Poort opent zijn deuren

GERAARDSBERGEN - ’t Komisjken, de voedselherverdeelwinkel in wijkcentrum De Poort opent zijn deuren

Foto-komisjken
 

Elke donderdagnamiddag kunnen kansarmen in de Voedselherverdeelwinkel ‘t Komisjken terecht om naar keuze een vastgelegde hoeveelheid producten op te halen. ‘Die nieuwe aanpak biedt veel meer voordelen dan een Sociale Kruidenier’, zegt OCMW-voorzitter David Larmuseau.

 

Lange weg afgelegd

De voorbije jaren in de aanpak van de voedselbedeling grondig veranderd. In 2014 vonden de voedselbedelingen op vijf verschillende locaties in Geraardsbergen plaats. Die werking werd gecentraliseerd tot één voedselbedeling in wijkcentrum De Poort. Het CAW kreeg hierin de coördinerende functie in samenwerking met alle partners op het terrein. Dat zijn het OCMW, Stop Armoede, vzw De Toevlucht en vzw De Vrijwilliger. Er kwam één werking tot stand en de bedeling van het voedsel gebeurt volgens objectieve criteria.

 

Alternatief voor Sociale Kruidenier

‘Door die centralisering kregen wij een juister zicht op de toestand in Geraardsbergen’, legt David Larmuseau uit. ‘De voorbije jaren stelden we een stijging vast van de gezinnen die gebruik maken van de bedeling.’

 

Bovendien dekt de maandelijkse voedselbedeling niet langer de reële noden. De piste van een Sociale Kruidenier werd na overleg verlaten. De kostprijs van zo’n organisatie staat immers niet in verhouding tot de concrete hulp die kan worden geboden aan de gezinnen. Als alternatief kwam de voedselherverdeelwinkel uit de bus. Die biedt veel meer mogelijkheden. Er is nu een groter aanbod op frequentere basis, met meer keuzevrijheid voor de cliënten en dat alles kosteloos. ‘Die aanpak past perfect binnen onze visie om te evolueren van een voedselbedeling naar duurzaam winkelen’, onderstreept de OCMW-voorzitter.

 

Keuzevrijheid voorop

De Voedselherverdeelwinkel staat in voor de herverdeling van de voedseloverschotten van de plaatselijke winkeliers. Alleen de personen die recht hebben op een voedselpakket komen daarvoor in aanmerking. In de winkel staat de keuzevrijheid voorop. De cliënten kunnen uit een zeer ruim aanbod zelf kiezen wat zij meenemen naar huis. Dat alles is gratis. Wel is het aantal producten dat zij kunnen meenemen beperkt. Voor het beheer van de winkel is deeltijdse medewerker aangesteld vanuit het OCMW. Zij baar samen met vrijwilligers de winkel uit op donderdagnamiddag. ‘Dit is in velerlei opzichten een vernieuwend project’, besluit Larmuseau. ‘Het geeft met een groot respect voor de mensen een concrete invulling aan hun noden. Daarnaast blijft de maandelijkse voedselbedeling behouden.’

 

PRAKTISCH

Voedselherverdeelwinkel ’t Komisjken in wijkcentrum De Poort: open elke donderdagnamiddag van 13.30 tot 16.30 uur, behalve wanneer de maandelijkse voedselbedeling plaatsvindt.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy Godaert | 13 feb 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief