GERAARDSBERGEN - Viering 10 jaar standbeeld Orange I, de stamvader van het Brabants trekpaard

GERAARDSBERGEN - Viering 10 jaar standbeeld Orange I, de stamvader van het Brabants trekpaard

Jim_9241
 

Op 30 september 2018 viert het comité Orange I 10 jaar plaatsing van het standbeeld van de gelijknamige stamvader van het Brabants trekpaard . Intussen is het standbeeld niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Grimmingeen werd duizenden keren gefotografeerd en gewaardeerd. Tevens is het  Brabants trekpaard in 2018 als immaterieel erfgoed is erkend hetgeen een stimulans kan betekenen naar het behoud ervan.

 

Orange I werd in 1864 als Prins geboren in dit dorp Grimminge. Op jonge leeftijd werd hij verkocht aan Auguste Oreins uit Henegouwen die hem de naam Gugusse gaf. Bij een tussenstop  in Frankrijk kreeg hij van Jules Hazard de naam Orange I; andermaal geïnspireerd op de naam van zijn vorige eigenaar (Oreins).

 

In 1879 komt hij terug naar België en dit in de stallen van Jules Hazard te Leers-et-Fosteau. Hazard liet hem postuum inschrijven in het past opgerichte stamboek. Orange I stierf in 1885 op 22-jarige leeftijd.

 

Het staat historisch vast dat het Brabants trekpaard afstamt van Orange I van Grimminge, op zijn beurt een nazaat van de Vlaamse paarden uit de Denderstreek. Het echte succes van onze Brabander begon pas met zijn zonen Jupiter I en Brillant. Op hun beurt de vaders van heel wat raceurs.

 

Programma:

Er wordt op het Grimmingeplein om 12u00 gestart met de activiteiten om omstreeks 14u00 over te gaan naar de  inhuldiging volledig gerenoveerde Oud Gemeentehuis. In dat gebouw zal dan om 14u15 het gloednieuwe Museum van het trekpaard worden ingehuldigd.

 

Het comité schreef ook een gedichtenwedstrijd uit met als thema het trekpaard. De winnaar van de wedstrijd zal om 15u00 bekend gemaakt worden. Als kers op de taart is er vanaf 15u 45 een unieke parade met een 100-tal trek en rijpaarden.

 

Doorlopendvkan het publiek genieten van een exclusieve tentoonstelling van kampioenpaarden, demonstraties  toiletteren van een paard, ambachtelijk klompen maken en  vlegeldorsen.

 

Er is ook een tentoonstelling van oude landbouw werktuigen, de werken van Ron Deblaere, maker van het beeldOrange I en van schilderijen van Leon Engelen en een aantal lokale kunstenaars.

 

Vanaf 17u00 Muzikale omlijsting met optreden van Xzent en afgesloten wordt  om 18u00 met Paardjesworp waarbij een waardevol juweel kan gewonnen worden.

 

Gratis parking en pendeldienst worden voorzien op de Gavers en vanuit Zandbergen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy Godaert | 18 jun 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief