GERAARDSBERGEN - Oorlogsmonument ter nagedachtenis van 12 slachtoffers bombardement onthuld

GERAARDSBERGEN - Oorlogsmonument ter nagedachtenis van 12 slachtoffers bombardement onthuld

Jim_0074
 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 22 mei 1944, wordt Geraardsbergen gebombardeerd. Drie bommen van 750 kilo vallen in de moestuin van de priorij Hunnegem. Daar is niemand gewond. Maar verderop in de Gasthuisstraat vernielt een bom vijftien woningen en komen twaalf inwoners om het leven. Zaterdag kwamen heel wat familieleden van de slachtoffers naar Hunnegem voor een pakkende herdenking.

 

De plechtigheid werd in goede banen geleid door de vereniging Wings of Memory dat in Geraardsbergen een ‘vliegeniersroute’ heeft ontwikkeld. De getuigenis van de toen twaalfjarige Albert De Taeye ging door merg en been. Ontwerper Stefaan Delannoit belichtte de tot stand koming van het monument, dat een inslaande bom voorstelt, waarna de zaakvoerder van de firma Grafido nader inging op de technische uitvoering. Meest pakkend was het doorknippen van het lint dat de namen van de slachtoffers onthulde door de familieleden. Op de achtergrond speelde het lied ‘N’oubliez jamais’ van Joe Cocker.

 

‘Never forget – Dit mogen we nooit vergeten’. Die woorden waren de rode draad in de ontroerende plechtigheid naar aanleiding van de onthulling van een nieuw oorlogsmonument in de tuin van de voormalige priorij Hunnegem. ‘Dat betekent de aanzet van het nieuwe openluchtmuseum De Priorij’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau.

 

Het pas onthulde monument vormt de aanzet van een nieuw openluchtmuseum De Priorij dat op het vier ha grote domein in Hunnegem wordt ingericht. ‘Een wandelparcours zal de geschiedenis van dit domein nieuw leven inblazen. Die komt langs de begraafplaats van de zusters en de voormalige steenbakkerijen. Verder komt er ook een kunstparcours.’

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 okt 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief