Opening lokalen innovatief onderwijs GO! Atheneum GERAARDSBERGEN

Opening lokalen innovatief onderwijs GO! Atheneum GERAARDSBERGEN

Jim_0721
 

Het GO! Atheneum Geraardsbergen opende officieel twee volledig vernieuwde lokalen: in het Agora-lokaal en in labo 16 staat innovatief onderwijs vanaf nu centraal.

 

Het GO! Atheneum Geraardsbergen trok vorig jaar al de kaart van vernieuwend onderwijs door van start te gaan met het Agora-project in 5 en 6 Humane Wetenschappen. Aan de basis lag het idee om vakoverschrijdend aan de slag te gaan en leerlingen de nodige zelfstandigheid binnen hun leerproces te bieden. Zeven leerkrachten gingen samen in één lokaal aan de slag waardoor leerlingen bijvoorbeeld de leerstof van Cultuurwetenschappen konden verwerken in een presentatie van Nederlands. Daarnaast bepalen leerlingen zelf wanneer ze aan welk vak werken en geven ze zelf aan welke leerstof ze individueel verwerken en waar ze extra uitleg van de leerkracht wensen. Vorig jaar reeds werd de infrastructuur aangepast aan deze onderwijsmethode en startte men met de bouw van het Agora-lokaal, dat bestaat uit een instructieruimte en een open ruimte. Dit jaar werd het project uitgebreid naar 3 en 4 Humane Wetenschappen en werd ook Wiskunde erbij betrokken.

 

Deze aanpak waaide over naar andere collega’s, waardoor de directie uiteindelijk besloot om  ook laboruimte 16 volledig aan te passen. “Leerkrachten die met vernieuwde onderwijsmethodes aan de slag willen gaan, botsen vaak ook op praktische problemen. Een klassiek leslokaal is immers niet voorzien op differentiatie of op het zelfstandig werken van leerlingen. Ook in het nieuwe labo werd dus een instructieruimte voorzien naast de praktijkruimte. Hierdoor kunnen leerkrachten aan de slag gaan als coach en kunnen ze beter inspelen op de noden van elke leerling. Door leerlingen zelf de leiding te laten nemen in hun leerproces,  verhoogt niet alleen het leerplezier, maar ook de slaagkans,” aldus directeur Persoons. In het nieuwe labo wordt onder meer een combinatie van ASO- en TSO-richtingen gemaakt, waarbij de klassieke indeling volledig verbroken wordt om niveau-overstijgend te werk te gaan.

 

Het Agora-systeem en het vernieuwde labo 16 zijn niet de enige initiatieven die het Atheneum heeft uitgewerkt. Ook binnen PAV startte men dit jaar met co-teaching en een vernieuwende aanpak. Daarnaast richtte de school, samen met de Middenschool, ook de Deltaklas op voor leerlingen die hoogbegaafd zijn, dit als aansluiting op de Kangoeroeklassen van BS Centrum en BS Klim Op Zandbergen. Het GO! Atheneum Geraardsbergen blijft op die manier inzetten op een meer gepersonaliseerd onderwijs op maat van elke leerling en nog meer vakoverschrijdende samenwerking tussen de leerkrachten.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief