GERAARDSBERGEN - Expo toont Groote Oorlog in tachtig maquettes

GERAARDSBERGEN - Expo toont Groote Oorlog in tachtig maquettes

224dwfrontw47expo-toont-groote-oorlog-in-tachtig-maquettes
 

Peter Van de Parre brengt door middel van een tentoonstelling met meer  dan tachtig zelfgemaakte maquettes de aangrijpende  fases uit de Eerste Wereldoorlog in België in beeld.

 

 Het kanon dikke Bertha waarvan in augustus 1914 de eerste twee exemplaren werden ingezet bij de verovering van de forten rond Luik. Op 13 augustus 1914 veroorzaakten  zij de val van Fort Pontisse en Fort Loncin. De Slag van de Zilveren Helmen waarbij het Belgische leger in Halen de Duitse cavalerie versloeg, de loopgravenoorlog aan de IJzer en het gebruik van mosterdgas: is een greep uit de tachtig scènes die Peter Van De Parre in maquettes  heeft uitgewerkt.  Samen met nog heel wat ander materiaal vormen ze de Xpo-Geraardsbergen een kroniek “van vier jaar geweld en ellende in Brave Little Belgium”.

 

De expo start met de moord op Frans Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, en zijn vrouw Sophie Chotek in Sarajevo door de Bosnisch-Servische nationalist Gavrilo Princip en wordt vervolgd met de verovering van de forten rond Luik. Er zijn ook heel wat diorama’s met landkaarten over het verloop van de troepenbewegingen. Er zijn ook didactische scènes zoals de dodendraad, het onder water zetten van de IJzervlakte of het gebruik van de eerste tanks. De didactische scènes werden voorzien  van bijpassende foto’s en van commentaar in het Nederlands Frans en Engels.

 

“Ik toon tevens hoe de uniformen en loopgraven eruitzagen. En de opbouw van het loopgrachtenstelsel en de forten komen aan bod”

 

Buiten de maquettes tref je in de Xpo ook landkaarten, affiches postkaarten, foto’s, kranten, uit die periode aan . Er zijn ook archeologische vondsten zoals een vliegtuigbom en obussen te bezichtigen.

 

De tentoonstelling belicht ook de rol van koning Albert I en de Belgische regering in ballingschap, of het leven van Edith Cavell een Britse verpleegster die door een Duits vuurpeloton werd gefusilleerd. Maar ook Gabrielle Petit, een vrouwelijke spionne in de Eerste Wereldoorlog komt aan bod;

 

“Ik wil het zo realistisch mogelijk weergeven wat er in België tijdens WOI gebeurde” zegt Peter “ Alles met uitleg op maat zodat zowel jongeren als mensen met weinig voorkennis over de Groote oorlog ervaren hoe het er toen aan toeging.”

 

Xpo op de site Hunnegem, Gasthuisstraat 100, nog tot 28 juni 2019, info op http://www.expo-geraardsbergen.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 nov 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy Godaert | 18 jun 2019

archief