GERAARDSBERGEN - Oude drukkerij in de schijnwerpers op erfgoeddag

GERAARDSBERGEN - Oude drukkerij in de schijnwerpers op erfgoeddag

224red1w19-drukkerij-in-de-schijnwerpers-op-erfgoeddag
 

De 19e editie van de erfgoeddag had als motto “Hoe maakt u het” met de schijnwerpers gericht op “vakmanschap”. Voor het museum ’t Aloam, dat gespecialiseerd is in oude ambachten, was het de gelegenheid bij uitstek om hun drukkerijafdeling in de kijker te zetten.

 

In de drukkerij werd onder andere het prille begin van de drukkunst met de degelpers getoond en wat later de industriële revolutie voor het drukkersambacht teweeg bracht. De negentiende eeuw werd gekenmerkt door een opeenvolging van technologische verbeteringen. Nieuwe types machines zorgden voor een snellere productie  om aan de stijgende vraag naar drukwerk te voldoen. Zo werden in de loop ter tijden cilinderpersen en rotatiepersen ontwikkeld. Ook handzetters werden talrijk ingezet en pas op het einde van de negentiende eeuw vervangen door de eerste zetmachines.

 

De drukker uit ‘t Aloam, Geert Mollaert een telg uit drukkersgeslacht Mollaert die actief waren in de Vredestraat gaf demonstraties op de drukpersen en afwerkingsmachines. De bezoekers konden snuisteren in de letterkasten en was er een overzicht van druktechnieken, van steen- over houtdruk tot lithografie.

 

Aan de wanden hingen ook enkele opmerkelijke affiches zoals een aankondiging die in 1866 werd gedrukt om een Geraardsbergse kaatswedstrijd aan te kondigen of deze van de foor of krakelingen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2019
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief