GERAARDSBERGEN - Vlaamse Meesters in Situ

GERAARDSBERGEN - Vlaamse Meesters in Situ

Dsc2034
 

Vlaamse Meesters in Situ is een project van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen dat in 40 steden en gemeenten loopt met bedoeling verborgen kunstparels die te laten ontdekken.

 

In Geraardsbergen wil men toeristen lokken om de schilderijen ‘Het laatste oordeel’ in het stadhuis en’ De marteldood van Sint-Bartholomeus’ in de kerk te komen bezichtigen.

 

Het laatste oordeel, dat nog altijd in het stadhuis hangt, is een uniek werk in de traditie van de gerechtigheidtaferelen en is een schakel tussen Jeroen Bosch en Brueghel. Het is van Europees niveau en heel waardevol artistiek en kunsthistorisch.

 

Kunsthistoricus Frank Huygens, die het schilderij voor Openbaar Kunstbezit analyseerde, raakt in vervoering als hij voor het bont geschilderde tafereel staat waar baarlijke duivels en engelen wedijveren om de zieltjes van de overledenen.

 

In de Sint-Bartholomeuskerk kan men kennismaken met De marteling van Sint-Bartholomeus. Het werk is verkeerdelijk toegeschreven aan kunstschilder Gaspard De Craeyer en toont de levend gevilde Geraardsbergse stadsheilige. Het doek werd in de 17de eeuw vervaardigd als uithangbord van het hoofdaltaar. Intussen verhuisde het naar een zijbeuk en werd het gerestaureerd.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2019
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy Godaert | 23 mei 2020

archief