GERAARDSBERGEN Manneken – Pis monddood gemaakt door 11.11.11

GERAARDSBERGEN Manneken – Pis monddood gemaakt door 11.11.11

Standbeeldenactie-1
 

De organisatie 11.11.11 hield een opvallende actie in meerdere Vlaamse gemeenten. Door lokale standbeelden ‘monddood’ te maken met een knevel, vraagt ze aandacht voor Changemakers wereldwijd wiens stem echt onderdrukt wordt.  Het gaat om mensen die het verschil maken en met succes werken aan een sociaal en ecologisch rechtvaardige wereld. In 69 gemeenten over heel Vlaanderen krijgen bijna 350 beelden vandaag een opvallende boodschap.

 

Wie vandaag aan het standbeeld van Manneken- Pis passeerde zal raar opgekeken hebben. Er hing een knevel voor zijn mond en een bord rond zijn nek met de boodschap ‘Geef onze changemakers’ een stem. Met deze ludieke actie met een ernstige ondertoon trekt 11.11.11 de aandacht op het fenomeen changemakers. Dat zijn mensen die individueel of als trekker van een organisatie streven naar een duurzame en leefbare toekomst waar er voor iedereen plaats is. De 5 boegbeelden van de campagne zijn mensen uit het zuiden die vrouwen een stem geven, de democratie versterken via een radiostation, voor schone energie zorgen in hun land, de macht van oliebaronnen inperken of mensen na een oorlog nieuw perspectief geven.

 

Maar het werk wordt hen steeds moeilijker gemaakt. Wereldwijd komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan. Bepaalde wetten maken het bijvoorbeeld moeilijker om ngo’s of vakbonden te registreren, om financiering te ontvangen of om activiteiten te organiseren. Kritische stemmen worden gebrandmerkt en gecriminaliseerd en ook het fysieke en digitale geweld neemt toe.

 

Het is deze krimpende ruimte die 11.11.11 aanklaagt. In het Zuiden, maar ook bij ons waar middenveldorganisaties minder bewegingsvrijheid hebben en minder steun krijgen.

 

Voor 11.11.11 moeten changemakers een stem in het debat krijgen. Daarom drie concrete vragen aan onze politici:

 

Maak van de strijd tegen krimpende ruimte een prioriteit van het Belgische buitenlandbeleid, waaronder het ontwikkelingsbeleid

 

Doe dat coherent en goed gecoördineerd

 

Ondersteun changemakers maximaal, zodat ze hun cruciale rol in ontwikkelingsprocessen kunnen blijven spelen

 

Meer weten over de onderdrukking die changemakers wereldwijd ervaren? Lees dan ons basisdossier online op http://www.11.be/basisdossier

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2019
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief